Foto: Micmol/Creative Commons

Helsefarlig med stor mage.

En ting er å veie noen kilo for mye, en annen ting er å ha en skikkelig stor mage. Det er flest menn som går rundt med litt pondus, og mange er ikke spesielt bekymret over at magen vokser med alderen.

Dette er uheldig, siden vi vet at mye fett rundt midjen øker risikoen for diabetes og hjerte- og karsykdom betydelig.

Epler og pærer

En kroppsfasong med stor mage og relativt tynne ben, kalles ofte for ”eplefasong”, mens den mer kvinnelige varianten  med smal midje og brede hofter kalles for ”pærefasong”. Jo større mage du har, desto mer helseskadelig er det.

Personer som har mye av vekten sentrert rundt midjen har mer fett rundt indre organer. Fett som er samlet rundt indre organer (visceralt fett), er mer helseskadelig enn underhudsfett. Personer som har stor mage har derfor større risiko for livsstilssykdommer enn personer som har mesteparten av fettet rundt hoftene.

Insulinresistens og metabolsk syndrom

Overvekt og fedme, særlig rundt midjen, er sterkt assosiert med insulinresistens, ugunstig kolesterolprofil, høye konsentrasjoner av fettstoffer i blodet (triglyserider), høyt fastende blodsukker og høyt blodtrykk.

Når flere av disse tilstandene opptrer sammen, beskrives det som "metabolsk syndrom". Metabolsk syndrom er ingen sykdom i seg selv, men en samling av faktorer som kan øke risikoen for diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.

Sjekk din livvide og liv-hofte-ratio

Omkretsen rundt livet sier mye om en persons helserisiko. I følge WHO øker risikoen for metabolske forstyrrelser hos menn hvis de har en livvide over 94 cm, og risikoen øker kraftig hvis omkretsen rundt livet er over 102 cm. Kvinner har en økt risiko hvis livvidden er over 80 cm, og en betydelig økt risiko hvis den er over 88 cm.

For å si noe om en persons risiko for livsstilssykdommer kan vi også se på forholdet mellom liv- og hoftevidde. Dette kalles for liv-hofte ratio.

Ved hjelp av et målebånd og et enkelt regnestykke, kan du finne din egen liv-hofte ratio.

Mål deg både rundt livet, rett over navlen, og deretter rundt hoftene, på det tykkeste stedet rundt baken.

Deretter deler du livvidden med omkretsen rundt hoftene. Tallet du får da, er din liv-hofte ratio.

Er du kvinne, bør din liv-hofte ratio være under 0,85

Er du mann, bør din liv-hofte ratio være under 0,9

Har du en liv-hofte ratio over dette, tyder det på at du har for mange kilo rundt midjen og at det er på tide å begynne å tenke på en vektreduksjon.

Kilder: Klinisk ernæring, Christine Henriksen, Cathrine Borchsenius, Kjetil Retterstøl, Gyldendal forlag