Foto: Matprat.no

Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Frankrike.

Dette er kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg godt for tilberedning på forhånd og varmes opp før servering - da blir smaken bare enda bedre.

Ingredienser

4 porsjoner

  • 800 g benfri høyrygg av storfekjøtt , evt. bog
  • 150 g bacon
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 5 båter hvitløk delt i grove biter
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts hel pepper
  • 4 dl rødvin (f.eks Pinot Noir)
  • 4 dl oksekraft
  • 3 ss bladpersille
  • 2 stk. laurbærblad
  • 10 stk. sjalottløk
  • 2 stk. gulrot
  • 200 g frisk sjampinjong

Fremgangsmåte

Skjær kjøtt i terninger på ca. 4x4 cm. Skjær bacon i små biter eller terninger. 

Varm opp en jerngryte og ha i smør. Fres bacon sprøtt, og legg til side. Brun kjøttet i omganger.

Ha kjøtt og bacon tilbake i gryta, og strø over mel. Krydre med salt og pepper, og bland alt godt sammen.

Annonse
https://bramat.no/produkter/grotmiks/
Annonse

Ha i hvitløk, tomatpuré og pepperkorn. Hell på rødvin og kjøttkraft til det dekker kjøttet. Ha i friske urter og laurbærblad. Kok opp og skum av underveis. Senk varmen og la trekke i minimum 2 timer, til kjøttet er mørt. 

Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær i tykke skiver. Ha grønnsakene over i gryta når det er ca. 30 minutter igjen av koketiden. 

Skjær sopp i båter. Fres i en varm stekepanne med smør til soppen er gyllen, og ha over i gryta. Smak til med salt og pepper. 

Topp med friske urter, og server gryten med ovnsbakte småpoteter, grov potetmos eller godt brød.

Tips: Skal du lage Boeuf Bourguignon til mange, kan det være lurt å redusere mengde væske etter at du har ganget opp alle ingrediensene.

Oppskrift og bilde: Matprat.no