Foto: Thinkstock

Bakkeintervall er en super form for intervalltrening som gir deg mange positive gevinster.

Denne formen for intervall gir meget god effekt på kondisjon, men bakkeintervall gir også god trening for legger, lår og rumpe. Det skyldes at en større del av muskelmassen i beina blir aktivert når du løper i bakke kontra på flatmark. Hjertet må pumpe raskere og hardere for at arbeidene muskulatur skal få tilstrekkelig med oksygen. Pulsen stiger og dette gir god effekt på det maksimale oksygenopptaket.

Bakkeintervall kan bidra til et bedre fraspark, og i tillegg er det mer skånsomt for bena å løpe i bakker kontra flatmark.

Hva er bakkeintervall?

Grunnprinsippet i denne intervallformen er hardt opp, og rolig ned.

Gi alt oppover, for så å gå eller jogge rolig ned igjen. Dette gjentar du minst 6-10 ganger, hvor mange ganger du løper opp bakken avhenger av utgangspunktet ditt.

Finn en svak, seig og lang oppoverbakke på ca. 100 meter. Når du løper opp er det viktig at du holder høy hastighet, men ikke løp så fort at du stivner i beina på vei oppover. Du skal ligge helt på grensen. Stivner du, har du litt for høy intensitet oppover, og må derfor legge deg på en noe lavere hastighet. Dette finner du ut av etter hvert.

For nybegynnere er kortere bakker et godt alternativ.

I bratte bakker utfordrer du koordinasjon og styrke, mens du i lengre og slakere bakker kan ha høyere hastighet/frekvens og du kan fokusere mer på teknikken.

Ikke noe utstyr

Som nevnt ovenfor er det mange gode grunner til å trene bakkeintervall, og det beste av alt er at du kan gjøre det hvor som helst. Det eneste utstyret du trenger er et par gode løpesko, treningstøy og uteareal. De fleste bor i nærheten av bakker, og bor du et stykke unna så er det bare bra, da har du en god oppvarmingsstrekning.

Ferie er derfor ingen unnskyldning til å ta seg treningsfri. Du har så mange muligheter til å holde formen ved like gjennom sommeren, og de fleste har i tillegg bedre tid til å trene.
Hold ut, bakkeintervall gir resultater!

Det å løpe intervall og opp i mot maksimalt oksygenopptak er skikkelig tungt, og ikke spesielt behagelig, men det er sånn det skal være og det skal føles pyton å løpe intervall, men det er slik du blir i bedre form. Du må tørre å bevege deg ut av komfortsonen. Det skal være skikkelig tungt og du kommer til å tenke at du vil gi deg. Men, hold ut. Du er sterkere enn du tror. Selv om hodet sier nei, orker alltids kroppen litt til.

Varm opp godt

God oppvarming er viktig før alle typer intervalltrening, og bør vare ca. 15 minutter. Du bør også trappe ned før hver økt i 10-15 minutter for så å avslutte med uttøying.