Foto: Thinkstock

Slik venner du deg til mindre salt i maten.

Saltinntaket bør ned i befolkningen. Dagen høye inntak fører til at for mange går rundt med høyt blodtrykk eller behandles for dette. En reduksjon i inntak kan forebygge høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom, bl.a. hjernelag.

Hvorfor salter vi maten?

Salt har flere egenskaper i maten. Det konserverer og beskytter mot vekst av mikroorganismer, demper bitterhet og fremmer saltsmak. Sistnevnte er kanskje hovedårsaken til at maten saltes - vi liker saltsmak.

Noen av oss liker saltsmaken enn andre. De som er mest glad i salt, liker dårligere saltreduserte alternativer. I gjennomsnitt spiser vi 10 gram salt daglig. Noen spiser mer enn andre. Anbefalt inntak er maks 5 gram.

De viktigste saltkildene er:

  • det du selv drysser over maten
  • det du tilsetter maten under matlaging
  • det som industrien tilsetter maten før du kjøper den

I tillegg inneholder råvarer naturlig salt, men i de fleste tilfeller svært lite. Industrielt bearbeidet mat utgjør 3/4 av det totale saltinntaket i gjennomsnitt.

Reduksjon av saltinntaket i befolkningen

Nylig lanserte Helsedirektoratet Tiltaksplan salt 2014-18. Målet med denne er «en 30 prosent reduksjon av saltinntaket i befolkningen innen 2025 og en 15 prosent reduksjon innen 2018. Dette tilsvarer en reduksjon av saltinntaket i befolkningen på hhv 3 gram per dag innen 2025 og 1,5 gram per dag innen 2018.»

En utfordring for industrien

En del matkategorier som har nøkkelhullsmerking er mindre salt enn tilsvarende alternativer, for eksempel brød, ferdigretter, pålegg, osv. Nøkkelhullet skal hjelpe oss forbrukere å velge sunnere.

Utfordringen er at redusert saltsmak kan føre til at produktet selger dårligere og er mindre lønnsomt for produsenten. Å lage sunnere produkter som likes like godt er vanskelig å få til, når forbrukeren liker saltsmaken.

Hvordan kan du venne deg til å like mindre salt smak?

Preferansen for saltsmak henger sammen med saltinntaket ditt. Personer som spiser mye salt mat, liker godt saltsmak, mens personer som er forsiktig med salt foretrekker mindre salt mat.

Undersøkelser viser at dersom du spiser hyppigere mindre salt mat vil du etter hvert like dette bedre.

Eksempel: Dersom du kjøper et produkt som inneholder mindre salt enn det produktet du vanligvis kjøper, for eksempel fiskekaker, så kan det være at du ikke synes det smaker så godt første gangen. Men dersom du jevnt over begynner å kjøpe produktet med et lavere saltinnhold, så kommer du til å venne deg til smaken og like maten bedre. Faktisk like godt om den mer salte varianten.

Saltavvenning i et forsøk

En gruppe amerikanske forskere inviterte 83 deltagere til et saltforsøk. Over 16 uker skulle de utfordres på «å like bedre» mat med mindre saltsmak ved hjelp av to strategier:

  • Brå overgang til en salt redusert tomatjuice
  • Gradvis reduksjon av salt i en tomatjuice

De skulle ikke gå på en saltfattig kost, men spise sitt vanlige kosthold samtidig som de ble eksponert for tomatjuice med ulike mengder salt.

Ved oppstart: Først fikk de smake tomatjuice med fire ulike nivåer av salt som de rangerte etter hvor godt de like den. 1 kopp tomatjuice med et fallende saltinnhold fra 1,6 gram (høy) til 0,34 gram (lav), dvs. 640, 472, 304 og 136 mg natrium.

Deltagerne ble fordelt i to grupper. Disse to gruppene hadde en jevn fordeling av saltelskere og deltagere som var motiverte til å redusere saltinntaket sitt.

Over 16 uker skulle de drikke regelmessig tomat juice med redusert eller gradvis redusert saltinnhold.

Etter 16 uker: Når forsøket var over likte fremdeles alle deltagerne den salteste tomatjuicen, men i tillegg likte de bedre tomatjuicen med mindre salt. Deltagerne økte smakspreferansen sin for tomatjuice med mindre salt. Og de som gikk brått over til den minst salte tomatjuicen, likte denne enda bedre enn de som hadde en gradvis overgang. .

Forskerne konkluderer med at man kan reduserer preferansen for saltsmak uten å måtte gå på en saltredusert kost. Og at tilvenningen kan gjennomføres ved kun å eksponeres for lavt saltinnhold uten å endre kosten ellers. Det betyr at du kan skifte over til et få antall mat med lavere saltinnhold om gangen og bli vant til disse først. Dette gjelder både matvarer du kjøper i butikken og hvor mye du salte maten selv.

Kilde: Bobowskia N, Rendahlb A, Vickersa Z. Preference for salt in a food may be alterable without a low sodium diet. Food Quality and Preference 2015;39:40–45.