Foto: Pure ingrediens

Mindre blodsukkerstigning med kalde poteter.

Mange har blitt mer bevisst på hvordan maten kan påvirke blodsukkeret vårt, og hvordan dette kan virke inn på helsen.

Sunt med stabilt blodsukker

Ønsker du en stabil vekt og sunn kropp, bør du begrense inntaket av raske karbohydrater, og heller velge mat med langsomme karbohydrater.

Les mer om grovkarbokost

Fordelen med et slik kosthold er ikke bare at du får i deg alt du trenger av næringsstoffer, men at du holder et stabilt blodsukker, noe som bidrar til mer overskudd, bedre prestasjon, mindre sult og søtsug, og mindre risiko for overspising, vektoppgang og livsstilsykdommer.

Sunnere med kalde poteter

Poteter er blant de matvarene som i kjølevann av lavkarbodebatten har blitt "stemplet" som usunne fordi de kan gi en raskt stigning i blodsukkeret hvis du spiser dem i store mengder uten tilbehør.

Men, er du glad i poteter blir du sikkert glad for å høre at kokte poteter som er avkjølt gir en langt lavere blodsukkerstigning enn kokte poteter som spises varme.

Forskjellen er spesielt tydelig hos de som har insulinresistens eller diabetes type 2, fordi de i utgangspunktet har en mer svingende blodsukkerregulering enn andre.

Raske karbohydrater blir til resistent stivelse

Forklaringen på denne effekten er at når man kjøler ned kokte stivelsesholdige matvarer som poteter og pasta, så omdannes noe av stivelsen til såkalt resistent stivelse – en sort fiberliknende stivelse som ikke brytes ned og tas opp i tynntarmen.

Mengden karbohydrat som da tas opp i blodet blir noe lavere enn om potene eller pastaen hadde blitt spist varm – og det gir seg utslag i lavere blodsukkerstigning. Denne effekten har også vist seg å gi resultater for mengden fettstoffer i blodet like etter et måltid.

Med andre ord – er du glad i poteter og pasta, men ønsker å spise mat som gir lav blodsukkerstigning, så bør du vente med å spise dine poteter til de har blitt noe avkjølt ned til 25 grader eller kaldere.

Kilde: Najjar N, Adra N, Hwalla N. Glycemic and insulinemic responses to hot vs cooled potato in males with varied insulin sensitivity. Nutrition Research 24 (2004) 993-1004.