Du blir ikke tynnere av å spise chilipiller. 

Det er ingen tvil om at du blir varm av å spise chili, i hvert fall i munnen, men hvor mye har dette egentlig å si for forbrenningen?

Produsenter av "slankepiller" som inneholder chili, påstår at chili setter i gang blodomløpet, stimulerer forbrenningen, og øker energiomsetningen, noe som gjør at du går ned i vekt. Det hadde jo vært fantastisk om det virkelig stemte!

Bloggeren Gunnar Tjomlid, har gjort en kritisk gjennomgang av argumentene og dokumentasjonen til produsenten av kosttilskuddet Chili Forte, og konklusjonen er klar: Tilskudd av chili gjør deg ikke slankere.

Du venner deg til chili

Chili inneholder kapsaicin som har en sterk smak og som virker irriterende på hud og slimhinner. Derfor opplever vi en brennende smerte i munnen når vi spiser sterk chili. Det finnes over 200 forskjellig typer chili, de minste er ofte de sterkeste. Spissen på en chili er ofte mildere enn fruktkjøttet nær stilken.

I områder der chili brukes mye, vennes barna til den sterke smaken fra de er små, faktisk allerede fra de ligger i sin mors mage. De som spiser mye chili, blir etter hvert herdet og må ha stadig større doser og sterkere type chili for å oppleve den brennende følelsen i munnen.

Brenner i munnen, men øker ikke forbrenningen

Men selv om chili brenner i munnen, så er det altså ikke ensbetydende med at det øker kroppens forbrenning. Kapsaicin gir en brennende følelse på hud og slimhinner, men produserer ingen varme, det føles bare som om du er varm.

Som Gunnar Tjomlid skriver i sin blogg, viser produsentene av kosttilskudd som Chili forte ikke til noe som helst forskning som kan underbygge deres påstander om at chili senker blodtrykket, bedrer blodsirkulasjonen og øker forbrenningen.

Det er visse studier som tyder på at chili kan se ut til å gjøre oss mindre sultne og mer tilfredse etter et måltid, noe som gjør at vi spiser mindre enn vi ellers ville ha gjort. Chili kan også ha en bitteliten effekt på forbrenningen, men dette er minimalt.

Minimal effekt på vekten

En ny studie som ofte brukes som bevis på at chili øker forbrenningen, er The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite fra Purdue University i USA.

I denne studien fant man riktignok at chili øker forbrenningen, men kun 2 kcal per time i snitt. Med andre ord, ingenting av betydning.

Studien fra Purdue University fant også at chilipepper reduserte suget etter salt, søt og fet mat, men det var kun de som sjeldent spiste sterk mat som opplevde at chili virket sultdempende.

Det er altså lite som tyder på at chilipiller og sterk mat er det som skal til for deg som vil ned i vekt.