Foto: Thinkstock

Flere typer kosthold kan gi vektreduksjon.

En ny svensk rapport gjort av SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering, är), har nylig blitt publisert. Målet med rapporten var å gjøre en systematisk gjennomgang av den vitenskapelige litteraturen om kostråd og det faktiske matinntaket til personer som er så overvektige at de kategoriseres som fete.

For å kategoriseres som fet, må man ha en BMI over 30 eller midjemål over 88 for kvinner eller over 102 for menn.

Her er en oppsummering av resultatene fra denne rapporten.

Ulike kostråd gir like stor vektnedgang

Flere ulike råd om kostholdsvaner kan føre til redusert vekt og midjemål hos overvektige.

På kort sikt (6 mnd) vil råd om et lavt eller begrenset inntak av karbohydrater gi større vektnedgang enn råd om et lavt fettinntak.

På lang sikt vil råd om karbohydratbegrensing, lite fett, mye protein, middelhavkost, lavglykemisk kosthold, eller et kosthold med en høy andel enumettet fett, føre til akkurat like stor vektnedgang.

Råd om å få i seg mer meieriprodukter (hovedsakelig fra melk), eller minske inntaket av søte drikker, vil også føre til vektnedgang.

Meieriprodukter gir vektnedgang hos barn og unge

Råd om å øke inntaket av meieriprodukter (hovedsakelig melk) samtidig som energiinntaket begrenses, kan føre til vektnedgang hos overvektige barn og ungdom.

Det er ikke nok vitenskapelig grunnlag til å kunne si noe om andre kostråd som gir effektiv vektreduksjon hos overvektige voksne, også vil gi vektreduksjon for personer under 18 år.

Råd for å vedlikeholde vekten etter vektreduksjon

Når en overvektig person har gått ned i vekt, vil det være lettere å holde vekten hvis man får råd om å ha et kosthold med lite fett sammen med langsomme karbohydrater og/eller mye protein, enn et kosthold med lite fett sammen med raske karbohydrater og/eller lite protein.

Det finnes ikke godt nok grunnlag til å kunne si at råd om lavkarbokost og middelhavskost vil kunne forebygge vektoppgang etter en vektreduksjon.

Kaffe og middelhavskost gir mindre risiko for hjerte- og karsykdom

Overvektige personer som får råd om å ha et middelhavskosthold, har lavere risiko for å bli syke eller dø av hjerte- og karsykdom enn de som blir rådet til et kosthold med lite fett.

Av uvisst årsak er det også slik at de som drikker mye kaffe har også mindre dødelighet av hjerte-karsykdom, enn de som ikke drikker noe særlig kaffe.

Alkohol og kaffe reduserer risikoen for diabetes

Overvektige har betydelig økt risiko for å utvikle diabetes type 2. Risikoen er lavere hos de som drikker mye kaffe og hos de som drikker alkohol. De som drikker søte drikker har høyere risiko for å utvikle diabetes.

Råd om spise lite fett gir ikke mindre risiko for å utvikle diabetes enn råd om ha et normalt inntak av fett blant overvektige kvinner som har passert overgangsalderen.

Kilde: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/