Foto; Ella Olsson Unsplash

Hva vi kan lære om kosthold og livsstil fra verdens sunneste befolkninger?

Hvor i verden lever folk lengst og holder seg friske lengst? Svaret finner vi i de såkalte "Blue Zones" – fem geografiske områder hvor en uvanlig stor andel av befolkningen lever til de blir over 90 og 100 år, ofte uten kroniske sykdommer. Disse områdene er: Okinawa (Japan), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Hellas) og Loma Linda (California, USA).

Konseptet "Blue Zones" ble introdusert av forfatter og forskningsjournalist Dan Buettner i samarbeid med National Geographic og team av forskere, og bygger på årevis med epidemiologiske observasjoner og feltsarbeid. Funnene viser at det er visse fellestrekk ved livsstilen i disse områdene – spesielt når det gjelder kosthold, fysisk aktivitet, sosiale relasjoner og livssyn.

Et plantebasert kosthold i bunn

Felles for Blue Zones-befolkningene er et kosthold dominert av plantebaserte matvarer. Det inkluderer:

  • Bønner og belgvekster
  • Fullkorn (som bygg, brun ris, rug og hvete)
  • Sesongbaserte grønnsaker og frukt
  • Nøtter og frø
  • Olivenolje eller andre planteoljer

Kjøtt spises sjelden – som regel bare et par ganger i måneden. Meieriprodukter forekommer, men ofte i fermentert form (f.eks. yoghurt). Fisk spises noe hyppigere, men ikke i store mengder.

Et kosthold rikt på fiber og plantebaserte polyfenoler har i studier vist seg å redusere risikoen for en rekke sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdom, type 2-diabetes, demens og enkelte kreftformer (Satija et al., 2016).

Spis mindre, og spis langsomt

En annen fellesnevner er moderasjon. I Okinawa er det et uttrykk som sier "hara hachi bu" – spis til du er 80 % mett. I tillegg spiser folk sakte, gjerne sammen med andre, og legger ned bestikket mellom munnfullene. Dette fremmer bedre fordøyelse og gir kroppen tid til å registrere metthet.

Kalorirestriksjon, uten underernæring, er vist å forlenge levetiden og redusere sykdomsrisiko i mange dyrestudier, og er også knyttet til bedre biomarkører hos mennesker (Fontana & Partridge, 2015).

Naturlig bevegelse gjennom hele dagen

I stedet for strukturerte treningsøkter, er bevegelse en del av hverdagen i Blue Zones. Menneskene der går, steller hage, bærer ved, baker brød og utfører fysisk arbeid som en naturlig del av livet.

Dette er i tråd med moderne forskning som viser at hyppig, lavintensiv aktivitet kan ha like stor effekt på helse og levetid som mer intens trening (Ekelund et al., 2019).

Hagearbeid som daglig aktivitet

En spesielt interessant observasjon fra Blue Zones-forskningen er at mange av de eldste innbyggerne – selv de over 90 år – fortsatt steller sin egen kjøkkenhage. I både Okinawa, Ikaria og Nicoya dyrker folk egne grønnsaker, frukt og urter. Dette gir ikke bare sunn og lokal mat, men innebærer også daglig fysisk aktivitet, eksponering for sollys (vitamin D) og kontakt med naturen.

Ifølge Dan Buettner er hagearbeid en av de mest vanlige formene for naturlig bevegelse i Blue Zones. Studier viser at slike aktiviteter gir økt fysisk funksjon, redusert risiko for demens og lavere stressnivåer – alt faktorer som bidrar til høyere livskvalitet og levealder (Buettner, 2009Nicklett et al., 2016).

Sosiale bånd og fellesskap

Sterke sosiale relasjoner er kanskje det mest undervurderte helsegrepet. I Blue Zones er familie, venner og fellesskap en sentral del av hverdagen. Ensomhet og sosial isolasjon er sjelden. Det å ha et meningsfullt sosialt nettverk er vist å redusere dødelighet og risiko for depresjon og demens (Holt-Lunstad et al., 2010).

Hensikt og stressmestring

Beboerne i Blue Zones har ofte en tydelig følelse av formål med livet. I Okinawa kalles det "ikigai" og i Nicoya "plan de vida". Dette gir en mental og emosjonell drivkraft som er assosiert med lavere stressnivåer, mindre inflammasjon og redusert risiko for tidlig død.

Stress er en risikofaktor for nesten alle kroniske sykdommer, og verktøy for stressmestring – som meditasjon, bønn, pusteøvelser og tid i naturen – brukes daglig i mange Blue Zones-miljøer (Steptoe & Kivimäki, 2012).

Oppsummert: Hva vi kan ta med oss fra Blue Zones

  • Spis mest plantebasert, og spis til du er passe mett
  • Vær i daglig, naturlig bevegelse
  • Prioriter fellesskap og sosiale bånd
  • Finn noe som gir mening og hensikt i livet
  • Unngå stress og bygg inn verktøy for å roe ned
  • Dyrk gjerne noe selv – og bruk hagen aktivt

Blue Zones er ikke magiske steder, men samfunn som fremmer sunne vaner naturlig. Ved å hente inspirasjon fra deres livsstil, kan vi legge til rette for bedre helse og livskvalitet i vårt eget liv.

Referanser: