Foto: Frukt.no

Kalde poteter gir lavere blodsukker enn varme.

Holder du deg unna poteter fordi du har hørt at det er fetende? Da visste du kanskje ikke at poteter metter ekstra godt, eller at kalde poteter har en helt annen innvirkning på blodsukkeret enn varme?

Kanskje var du heller ikke klar over at poteter vinner over både pasta og ris når det kommer til næringsinnhold fordi den både har færrest kalorier, minst fett, minst karbohydrater, minst stivelse, og bra med kostfiber.

Mindre karbohydrater og kalorier enn i pasta og ris
Mange velger bort poteten fordi de har hørt at poteter inneholder raske karbohydrater og ikke er bra for vekten. Isteden velger de pasta og ris, uten å tenke over at disse inneholder langt mer karbohydrater og kalorier, og mindre næringsstoffer enn poteter.

Næringsinnhold i pasta, ris og potet:

  • 1 porsjon potet (2 middels =110 g) gir: 59 kcal og 12,3 g karbohydrat
  • 1 porsjon jasminris gir ( 55 g tørr ris) gir: 195 kcal og 43,7 g karbohydrat
  • 1 porsjon pasta gir (75 g tørr pasta) gir: 260 kcal og 52,3 g karbohydrat

Forskjell på kalde og varme poteter

Koker du poteter og spiser dem mens de fremdeles er varme, fører det til høyere blodsukker enn hvis du spiser potetene når de har blitt kalde.

80-90 prosent av karbohydratene i poteter er i form av stivelse. Stivelse er en type raske karbohydrater som gir like rask blodsukkerstigning som sukker. Skal du ned i vekt, kan det være lurt å begrense inntaket av raske karbohydrater, fordi dette kan gi deg et jevnere blodsukker, bedre metthetsfølelse, mindre søtsug og gjøre det enklere å gå ned i vekt.

Når du kjøler ned kokte stivelsesholdige matvarer som poteter og pasta, omdannes mye av stivelsen til såkalt resistent stivelse – en type en stivelse som fungerer som fiber ved at den ”går rett igjennom” istedenfor å bli tatt opp i blodet.

Mengden karbohydrat som da tas opp i kroppen blir lavere enn om potene eller pastaen hadde blitt spist varm – og det gir seg utslag i lavere blodsukkerstigning.

Metter ekstra godt

Men det er ikke bare kalde poteter som kan være greit å spise. Varme poteter har i tillegg til å inneholde mindre kalorier og karbohydrater enn pasta og ris, også vist seg å mette ekstra godt.

Australske forskere har rangert en rekke matvarer etter hvor mettende de er sammenliknet med loff, i porsjoner som gir 240 kalorier. De fant at den mest mettende matvaregruppen var frukt, og blant frukten var appelsiner mest mettende med en score på 202 på «metthetsindeksen». Men den mest mettende matvaren av alle var faktisk poteter. De fant at 240 kalorier fra poteter var tre ganger så mettende som 240 kalorier fra loff.

Ovnsbakte poteter med cottage cheese dressing

Ikke lenger anbefalt av myndighetene

Men hvis poteter fremdeles er sunt, hvorfor har de da blitt fjernet fra de offisielle kostrådene? Tidligere kunne jo en potet regnes som 1 av 5 om dagen, men det gjør det ikke lenger.

Grunnen til dette er ikke at poteter er usunt, men fordi det ikke er godt nok dokumentert at poteter er med på å forebygge livsstilssykdommer.

MEN, det er ikke dermed sagt at vi ikke bør spise poteter. Det betyr bare at poteter bør spises i tillegg til, og ikke istedenfor de anbefalte 5 porsjonene med frukt, bær og grønnsaker.

Feit av frukt?

Ikke spis grønne poteter

Poteter skal oppbevares i mørket, dvs. Beskyttet for lys. Grunnen til dette er at lys fører til at det dannes en gift som heter solanin i poteten. Dette vises ved at poteten er grønnaktig, eller har grønne flekker. Får du i deg mye solanin, kan det i alvorlige tilfeller gi blodig diare og lammelser. Ser du en grønn potet, er beste rådet å kaste den.

Nypoteter og poteter med tynt skall bør spises uskrelt. Hovedparten av fibret i poteten ligger nemlig i skallet samt litt inni poteten. Like under skallet ligger mineralene. Det betyr at skreller du poteten før du koker den, kan du risikere å skrelle bort nyttige mineraler.