Foto: Tine Poppe

Viktig å prioritere seg selv!

Det behøver ikke være så vanskelig å spise litt sunnere, trene litt mer, bli litt sterkere, i bedre form, eller gå ned noen kilo. Det gjelder bare å fokusere på de riktige tingene:

1. Kjøp deg noen fine treningsklær

Innetrening, utetrening, vekter, pilates, yoga eller kondisjonstrening. Alt sammen er med på å gi deg en smidig, sunn og velfungerende kropp. Selvfølgelig kan du trene i gamle joggebukser og slitne treningsbhér, men faktum er at gode funksjonelle treningsklær vil gi deg en mye bedre treningsopplevelse. Skikkelige joggesko og treningsklær som puster godt og holder deg i riktig temperatur, vil garantert gjøre at du får mer ut av hver treningsøkt. At klærne ser bra ut er heller ingen minus når du tar deg en tur på treningssenteret. La derfor 2018 bli året der du kjøper joggesko og treningsklær fremfor enda flere bukser, topper, eller byturer.

2. Sov nok

De fleste som ønsker å leve sunt, fokuserer på mat og trening, men glemmer noe helt essensielt, nemlig søvn. Altfor mange av oss sover altfor lite. Resultatet er at vi blir trøtte, stressa, ukonsentrerte og i dårlig humør. Vi føler at vi ser slitne ut, og faktisk er det mye som tyder på at det kan stemme! Undersøkelser viser nemlig at det er mulig å se på mennesker om de har hatt en god natts søvn eller ikke. Begrepet ”skjønnhetssøvn” er altså ikke tatt helt ut fra himmelen.

Lite søvn virker ikke bare negativt inn på hvordan du ser ut, og hvordan du føler deg, men det kan også påvirke vekten. De som sover lite har nemlig større tendens til å spise mer energirik mat, og mindre grønnsaker enn andre. De som sover lite har også en tendens til å ha et uregelmessig spisemønster. Dette kan virke negativt inn på vekten.

3. Sett av tid til deg selv

For at 2018 skal bli et sunnere år, bør du sette av nok tid til å være sunn! Sett deg for eksempel ned hver søndag, og planlegg når og hvor mye du skal trene i uka som kommer. Når treningsøkten først er planlagt, skal det mye mer til for at du dropper treningen. Prøv å være flink til å prioritere deg selv og din egen kropp og helse fremfor jobb, studier og alle de rundt deg. At du drar fra jobben klokken fire for å trene, handler ikke om at du er egoistisk og selvopptatt, men at du tar vare på deg selv og kommer tilbake med masse overskudd og humør som alle rundt deg vil nyte godt av.

Husk at det å spise sunt også krever en viss porsjon med planlegging både når det kommer til matinnkjøp, matlaging og hva du faktisk putter i munnen.

4. Prøv en ny oppskrift 1 gang i uken

De fleste av oss har et visst antall middagsretter som vi rullerer på. I en travel hverdag, kan det fort bli ensformig og ikke alltid like sunn mat. Kanskje har du lyst til å endre kostholdet ditt radikalt, men ofte kan det være vel så lurt og veldig mye lettere å ta det litt gradvis. Bestem deg for eksempel for å lage en ny oppskrift en gang i uken. Etter hvert som ukene går, kan du bytte ut dine gamle og ikke fullt så sunne hverdagsmiddager, med nye, smakfulle og sunne retter.

5. Lag smoothies

Frukt, bær, grønnsaker, krydder og urter er stappfulle av helsefremmende stoffer. Jo mer du spiser av dette, desto bedre er det! Bær er spesielt rike på antioksidanter, og antakelig massevis av andre stoffer som også er bra for oss. Ønsker du å leve litt sunnere, er det altså ikke så dumt å spise mer bær. Her i Norge er bærsesongen relativt kort, men i motsetning til hva mange tror, er frosne bær like sunne som ferske. Det geniale med frosne bær at de sammen med litt vaniljekesam, Biola, frossen banan eller andre godsaker blir verdens beste smoothie. Lager du deg en smoothies i uka, eller kanskje til og med hver dag, kan du være sikker på at du gjør mye bra for helsen din.

6. Bruk brødskalaen

De siste årenes fokus på lavkarbo, har ført til at mange er skeptiske til brød. Hvis du er en av disse, kan vi forsikre deg om at du gjerne kan spise brød. Det gjelder bare å velge riktig type. Styr unna loff og annet lyst bakverk (med mindre du har trent skikkelig hardt og lenge og ønsker å fylle på med raske karbohydrater), og velg heller grovt brød og knekkebrød. Jo grovere brødet er, desto mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter inneholder det. Grovt brød og knekkebrød gir dessuten et jevnere blodsukker og bedre fordøyelse enn lysere typer. Bruk gjerne brødskalaen og grovhetsprosenten når du velger brød. Et skikkelig grovt brød bør ha en fullskravert brødskala og en grovhetsprosent over 70.

7. Spis nøtter

Hvis du ikke pleier å spise nøtter, bør du begynne nå! Da mener vi selvfølgelig ikke peanøtter ristet i salt og usunne oljer, men naturlige nøtter som valnøtter, mandler, hasselnøtter, paranøtter, og usaltete cashewnøtter. Hver nøttetype har sin helt unike sammensetning av sunne fettsyrer, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Mange tror at nøtter er fetende fordi de inneholder relativt mye kalorier. Sannheten er at de som spiser nøtter regelmessig faktisk holder seg slankere enn andre. Dette skyldes antakelig at de spiser nøtter istedenfor annen mat, ikke i tillegg. En neve nøtter mellom måltidene en gang om dagen eller to, vil gi et bra påfyll med sunne næringsstoffer, samtidig som det døyver den verste sulten.

8. Ta tran

Er det en ting ekspertene er enige om, så er det at vi bør få i oss mer omega-3. Dette er en type fett som vi trenger for å overleve og holde oss friske, men som kroppen ikke klarer å lage selv. Derfor må vi få omega-3 gjennom maten. De beste kildene til omega-3 er fisk (særlig fet), tran, og omega- 3 kapsler. Kanskje er du en av de få som spiser fisk 2-3 ganger i uka. Hvis ikke bør du ta en skje tran hver dag. I tillegg til å gi deg tilstrekkelig med omega-3, vil en skje tran også gi nok vitamin D, som også mange av oss får for lite av. Skal du gjøre én bra ting for helsa, er det altså å ta tran.

9. Spis mer gulrøtter

Jo mer grønnsaker vi spiser, desto mindre risiko har vi for å få livsstilssykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer. Opplyst og vedtatt! Grønnsaker inneholder mye fiber og massevis av vitaminer og antioksidanter som er med på å gi oss god en sunn kropp og god fordøyelse. Til tross for at alle vet hvor sunt det er å spise grønnsaker, spiser de fleste av oss altfor lite av det. Kanskje spiser du grønnsaker til middag hver dag, men hva med ellers på dagen? En liten endring i hverdagsrutinene som kan ha en stor og innvirkning på helsa, er å spise én grønnsak mer per dag enn du ellers pleier å gjøre. Ta for eksempel med deg en gulrot til lunsj hver dag. Verre er det ikke.

10. Vær realistisk

Dette siste punktet om hvordan du kan få et sunnere 2013, er kanskje det aller viktigste: Vær realistisk! Tenk gjennom hva slags endringer i kosthold, trening, og hverdagsrutiner som er gjennomførbare for deg. Ikke sett deg altfor store og urealistiske mål verken når det kommer til trening, vekt eller kosthold. Da er nemlig risikoen stor for at du går på en smell. Sett deg små delmål som du vet du kan klare. Bestem deg for eksempel for å lage en ny oppskrift en gang i uken. Klarer du dette, kan du gi deg selv et godt klapp på skulderen. Kanskje er denne ene nye vanen nok for en stund, eller kanskje er du klar for å prøve ut enda en ny ting uken etter? Som å lage en bærsmoothies en eller flere dager i uka. Dette virker kanskje som bittesmå ubetydelige ting, men sannheten er at hver og en av dem kan ha en stor og positiv innvirkning på helsa!

 Og hvis du vil ha enda mer inspirasjon, motivasjon og konkrete tips til treningsprogrammer og oppskrifter: Bli gratis medlem i vår medlemsklubb Sunn&Sprek!