Foto: Creative Commons / Joshbousel

Slik går du lettest ned i vekt.

Ønsker du å gå ned noen kilo, men lurer på hvordan du skal gjøre det?

Skal du telle kalorier, eller bør du heller velge lavkarbo dietter?

Undersøkelser viser at dietter med svært lite karbohydrater, for eksempel Atkins-dietten, som regel fører til vektnedgang.

Virker en stund, men ikke over tid

I en stor studie fra 2007, der de sammenliknet vekreduksjon hos mennesker som enten hadde fulgt lavkalori, Atkins (høy fett), eller sonedietten (lavkarbo), så man at de som fulgte Atkins-dietten gikk raskest ned i vekt.

Andre studier viser også at mange går ned i vekt ved å følge en høyfettdiett som Atkins, men at etter et års tid er vektnedgangen den samme enten man følger en lavkalori-, en lavkarbo- eller en høyfett diett.

En av grunnene til dette kan være at mange av de som følger en ekstrem lavkarbo diett som oftest ”sklir ut” etter hvert, og innfører mer og mer karbohydrater i kostholdet sitt.

Dette er ikke vanskelig å forstå ettersom en diett med svært lite karbohydrater og mye fett og protein ikke bare er dyr og vanskelig å følge, men også kan bli nokså ensformig over tid.

Mye fett og kalorier?

Noen tror at de kan spise så mye kalorier de vil, så lenge de kutter kraftig ned på karbohydrater. Dette stemmer ikke!

En viktig grunn til at du går ned i vekt når du følger en diett med lite karbohydrater og mye fett, er at et slikt kosthold også innebærer at du får i deg mye protein.

Protein er et næringsstoff som metter svært god, slik at de som spiser mye protein vil dermed ende opp med å få i seg mindre kalorier enn de ellers ville ha gjort.

Den viktigste grunnen til at du går ned i vekt når du følger en lavkarbo/høyfett diett, er at du ender opp med å være i negativ energibalanse, altså at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker.

Karbohydrater eller kalorier?

Det aller viktigste når du skal ned i vekt, er at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker. Dermed vil kroppen tære på sine egne energilagre, altså fett, og du vil gå ned i vekt.

Hvor mye, og ikke minst hva slags type karbohydrater du får i deg, kan også ha noe å bety for vektreduksjonen. Kutter du ned på raske karbohydrater samtidig som du får i deg litt mer protein enn ellers, vil du ikke bare føle deg mer mett og tilfreds, men du vil også ha jevnere blodsukker, mindre søtsug og lettere for å gå ned i vekt.

Kilde: C Gardener et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change i weight and relatet risk factors among overweight premenopausal women. JAMA; March 7, 2007. Vol 297, No 9. 969-977.
Comparison of the Atkins, Ornish, Weight watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction. JAMA; January 5, 2005. Vol 293, No 1. 43-53.