Foto: Thinkstock

Mange har gått ned i vekt en eller flere ganger i livet, men hvordan unngår du å gå opp igjen?

Det finnes utallige slankekurer på markedet i dag, og alle fungerer! Problemet er at de færreste slankekurene forbereder deg på hvordan du skal spise etter kuren for å opprettholde din nye vekt. Vekttap kan bare vedlikeholdes ved varig kosthold- og livsstilsendring.

Kroppen din jobber mot deg

Når du går ned i vekt er det dessverre slik at kroppen din setter ned forbrenningen og prøver å komme opp til utgangsvekten din igjen. Forskning har ennå ikke gitt noe svar på når din nye vekt blir normalen, men man antar at dette skjer sakte men sikkert over flere år.

Kroppsvekten er også en av de viktigste faktorene for hvor mye energi du trenger hver dag, så når vekten går ned går naturligvis også kaloribehovet ditt ned.

Hva kjennetegner suksessfulle slankere?

I USA ble forskningsprosjektet National Weight Control Registry opprettet i 1994. Prosjektet er åpent for personer som har gått ned minst 30 lbs, eller 13,6 kilo og holdt vekten i minst et år. Disse kan på prosjektets nettsider besvare spørreskjemaer om hva de har gjort for å gå ned i vekt og hvordan de opprettholder tapet.

Det gjennomsnittlige vekttapet blant de som er med på prosjektet, og altså har klart å holde vekten i minst et år, er 30 kilo, men noen har gått ned hele 136 kilo! I snitt har deltakerne holdt vekten i 5,5 år. Halvparten av deltakerne har gått ned på egenhånd, mens resten har vært med i et slankeprogram.

Nesten 100 % av deltakerne har både modifisert matinntaket og økt sin fysiske aktivitet.

  • 78 % spiser frokost hver dag
  • 75 % veier seg minst en gang i uken
  • 62 % ser under 10 timer på tv i uka
  • 90 % trener, i snitt 1 time daglig

Frokost, jevnlig veiing og trening kan være oppskriften på suksess

At så mange spiser frokost tyder på at dette måltidet er viktig for å få god struktur i hverdagen, og mange føler seg mettere utover dagen når de har spist en god frokost.

Å veie seg jevnlig er viktig for å kunne oppdage om vekten øker tidlig, slik at man kan ta seg inn raskt. Selvfølgelig vil vekten variere fra dag til dag, men det er enklere å oppdage en økende trend om man har god oversikt.

Trening er spesielt viktig i vektvedlikehold. Det ser også ut som de fleste har byttet ut tv-tid med treningstid. Du trenger ikke tilbringe en time hver dag på treningssenter heller, for den aktiviteten flest rapporterer å drive med er gange.

Kilde: National Weight Control Registry http://www.nwcr.ws/default.htm