For mye trening uten restitusjon kan gi skader!

Januar er kommet og nyttårsforsetter skal settes ut i livet. For veldig mange er et nytt år en ny start, til gode matvaner og mer trening. Treningssentrene er fulle av entusiastiske nybegynnere. Mange faller fra etter kort tid, og det er ikke bare fordi motivasjonen forsvinner, men de har glemt at kroppen også trenger hvile for å bli sterkere!

Restitusjonstid

Trening er bra for å bygge opp kroppen, muskler og skjellett blir sterkere. Det vet alle, riktig kosthold og at kroppen skal få i seg de riktige næringstoffene er også godt kjent. Noe som kanskje ikke blir fokusert så mye på er at kroppen brytes ned dersom den ikke får tid til å hente seg inn mellom hver økt.

Restitusjonstiden varierer fra person til person, men en utrent vil trenge lengre restitusjonstid enn en som er trent. For mange som setter igang med trening 4 ganger i uker uten tidligere opptrening, så kan det bli for mye. Et sikkert tegn er hvis du er skikkelig støl i bena to dager etter trening, bør du ikke trene ben igjen den dagen. La bena hvile til de ikke er så veldig støle før neste ben økt.

Hvordan kunne trene 4 - 5 ganger i uken likevel?

Ved å variere treningen vil du kunne trene like ofte som før uten å bli overtrent. En utrent kropp trenger tid til å venne seg til forandringen. Trener du styrke kan du med fordel, dele opp styrkeøktene så du trener ben og sete en dag, og neste treningsøkt trener du overkropp.

Varier mer, en dag kodisjon, en dag styrke, en dag restitusjosøkt som er foreksempel en rask gåtur, en rolig sykkeløkt, før du avslutter uken med en helkroppstrening.

Og hvil gjerne med god samvittighet i helgen, eller to andre dager etter hverandre.

Husk at for å klare varig endring må du bygge deg opp gradvis!