Foto: Thinkstock

Spensttrening som kjennes!

Plyometrisk trening, trening av spenst er det ikke alle som har med i treningsrutinene sine. For at en muskel skal kunne arbeide raskt og eksplosivt, og i tillegg tåle stor belastning i bremsende fase, er spenst viktig.

Når en muskel arbeider plyometrisk, vil vi utfordre både konsentrisk og eksentrisk. Muskelen arbeider altså ved å bremse ved forlenging, for så å gå over til å arbeide ved sammentrekning der muskelen trekker seg sammen. Vi kan sammenlikne arbeidet med en springfjær for å gjøre det billedlig.

Trening som utfordrer dette i en og samme øvelse vil trene spensten vår, som for eksempel spensthopp der vi i landingsfasen arbeider med å bremse på vei ned, for så å sprette opp igjen raskt og eksplosivt ved en sammentrekning. Slike øvelser vil altså utfordre musklene på to måter, og gjør at pulsen stiger hurtig.

Tre gode øvelser for en spenstig underkropp

  1. Klassiske spensthopp
  2. Trappehopp
  3. Ett bens spensthopp i oppoverbakke

Disse tre øvelsene vil utfordre spensten på tre ulike måter, les mer om teknikk og utførelse ved å klikke på linkene.

Fordi spensttrening er tungt og belastende for muskulatruren bør teknikken, som alltid, være et stort fokus. Kjør færre repetisjoner, med flere serier med korte pauser mellom. Dette vil bidra til mindre skaderisiko enn om du kjører for mye og for hardt sammenhengende.

Husk en god oppvarming før øvelsene!

Artikkelen 3 spenstige øvelser er hentet fra Bratrening.no