Foto: Thinkstock.

Slik unngår du matinfeksjonen.

Salmonella er en bakterie i mat og drikke, som kan føre til heftig magesjau. Noen kan bli alvorlig syke.

Salmonellainfeksjon er heldigvis på tilbakegang i Norge, pga. redusert smitte i andre Europeiske land. Norge har faktisk Europas laveste forekomst av denne matbårne sykdommen, likevel ser vi tidvis utbrudd i Norge. De mest vanlige mat- og vannbårne infeksjonen er norovirus (omgangssykeviruset), Campylobacter, Salmonella og E. Coli i Norge.

Råd for å unngå salmonellasmitte:

  • Ikke drikk upasteurisert melk
  • Nedfallsfrukt bør ikke spises
  • Grønnsaker fra kjøkkenhagen bør vaskes godt før bruk
  • Farsemat, kjøttkaker, rå pølser, hamburgere, svin, kylling og kalkun og annen fugl skal gjennomstekes eller kokes helt igjennom.
  • Ikke smak på rått kjøtt
  • Hele kjøttstykker av storfe og sau bør være godt stekt på hele overflaten
  • Ikke bruk samme kjøkkenutstyr til kjøtt og grønnsaker og vask alltid kniver og skjærefjøler godt etter bruk
  • Vask hendene godt med såpe og vann etter du har vært på do, vært i kontakt med dyr og før du lager mat eller spiser
  • Sjekk at kjøleskapet ditt har riktig temperatur 4°C.

I utlandet bør du unngå å spise:

  • Ukokte grønnsaker og salater
  • Majones og mat med rå eggeplomme
  • Iskrem som ikke er meieripakket
  • Frukt som ikke kan skrelles

Smittet av salmonella

Salmonellose er en salmonellainfeksjon i kroppen hvor diaré er det vanligste symptomet. De fleste av oss (65-85 %) blir smittet i utlandet og av importerte kjøttvare som ikke blir riktig tilberedt. Noen ganger oppstår det smitte fra drikkevann som ikke er desinfisert.

Fra du blir smittet til du blir syk går det vanligvis 48 timer, men det kan også oppstå symptomer allerede etter 6 timer og opptil 72 timer.

De vanligste symptomene er diaré, mageknip, oppkast, hodepine og kvalme. Noen får også feber. Hos enkelte kan diaréen bli alvorlig og langvarig. Noen barn blir også dehydrerte. Blodforgiftning forekommer i sjeldne tilfeller.

Sykdommen påvises gjennom dyrking av en avføringsprøve. Stort sett behandles salmonellose uten bruk av antibiotika, men man får gjerne behandling for diaréen.

Sykdommen varer vanligvis bare noen få dager, men kan hos enkelte vare i flere uker.

Småbarn, eldre og syke er utsatt

Særlig småbarn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar er utsatt for salmonellose.

I noen tilfeller skal det ikke mange bakterier til før du blir syk. Mellom 10-100.000 bakterier per gram matvarer kan føre til sykdom. Hvor mye som skal til avhenger blant annet av immunforsvaret til kroppen. 

Salmonella trives i fersk mat

Lettbedervelige matvarer kan være en grobunn for salmonella. Bakterien smitter typisk gjennom kjøtt, særlig kylling, kalkun og svin, men kan også finnes i egg, eggprodukter, melk, skalldyr, krydder, spirer og grønnsaker.

I Norge har vi knapt salmonella i husdyr og norske egg er helt er fri for salmonella. Det er derfor uvanlig å få salmonellose fra norskprodusert mat. Heller ikke i storvilt er det påvist salmonella.

For at bakterien skal kunne formere seg så må temperaturen i maten være mellom 5-46 °C. Men bakterien formerer seg ikke i kjøleskapstemperatur og dør når du koker og steker maten. Det er derfor viktig å oppbevare fersk mat i kjøleskapet og tilberede maten riktig.

Pinnsvinsmitte

I naturen finnes salmonella også, særlig blant pinnsvin. Hvis du har tatt på pinnsvin eller kommet borti pinnsvinavføring, bør du vaske deg ordentlig godt på hendene. Pinnsvin er nemlig en av de vanligste bærerne av salmonella i tillegg til småfugl.

Hvis du har fuglebrett, så kan det også finnes salmonella i fugleavføringen på og under fuglebrettet. Det samme gjelder på fôringsplasser for fugler. Det er derfor ekstra viktig at du vasker hendene etter å du har vært borti fuglebrettet.

Barn bør holdes unna fuglebrett, pinnsvin og ville fugler.  

Husk at våre kjæledyr (hund, katt, fugler og reptiler) kan også være en smittekilde.

Kilder: 

FHI Hva kan smitte fra dyr? https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/smitte-fra-mat-vann-dyr/topp-tre/dyr-og-mulig-smitte/ (Publisert 28.05.2008, oppdatert 10.03.2015, lest 06.09.2018)

Salmonellose - veileder for helsepersonell https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/salmonellose---veileder-for-helsepe/(Publisert 02.03.2010, oppdatert 04.06.2018, lest 06.09.2018)

Utbrudd av salmonellasmitte https://www.fhi.no/nyheter/2018/utbrudd-av-salmonellasmitte (publisert 05.09.2018, lest 6. september 2018)