Foto: Thinkstock

Kos deg med gløgg i julen, men ikke varm den opp i kobberkjele.

Har du følt deg kvalm og uggen etter å ha drukket gløgg? Da kan det hende at du har fått en kobberforgiftning.

I følge giftinformasjonen er det nemlig hvert år noen som får en mild kobberforgiftning fordi de har drukket gløgg som er varmet opp i kobberkjele. Det samme kan skje hvis du lager gløgg bare ved å blande gløgg med varmt vann som er varmet opp i vannkoker med varmeelementer av kobber, eller hvis du koker gløgg i en kjele som ellers kun brukes til vannkoking.

Derfor kan gløgg gi kobberforgiftning

Vanlig drikkevann inneholder nemlig bittesmå mengder kobber. Når du ofte koker vann i en kjele, vil det avleires små mengder kobber fra vannet i kjelen.

Hvis du senere bruker samme kjele til å varme opp mat eller drikke med lav pH, slik som gløgg har, vil dette kobberbelegget løsne. Dermed får du kobber i gløggen, og drikker du en del gløgg kan dette føre til kobberforgiftning.

Symptomer på kobberforgiftning

Kobberforgifting som følge av gløggdrikking er sjeldent farlig, men kan være ubehagelig. Kobberet virker nemlig irriterende på slimhinnene i magen og i tarmen.

De vanligste tegnene på mild kobberforgiftning er brekninger eller oppkast. Disse symptomene kan oppstå allerede 10 minutter etter inntak av gløggen.

Slik unngår du kobberforgiftning

For å være helt sikker på at gløggen du drikker eller serverer ikke inneholder kobber, kan du på forhånd fylle kjelen du skal koke gløgg i med eddikvann som kokes opp. Eddiken vil løsne et eventuelt kobberbelegg i gryten. Vask deretter kjelen godt, og du vil garantert servere kobberfri gløgg.

Kilde: Norsk helseinformatikk