Foto: Thinkstock

For mye miljøgifter i fet fisk?

Alle vet at fisk er sunt, og mange av oss har dårlig samvittighet for at vi spiser for lite fisk. Særlig laks og annen fet fisk er rik på både vitamin D og omega-3, viktige næringsstoffer som mange av oss får for lite av.

Mange nordmenn spiser under 100 gram laks per uke, altså langt mindre enn anbefalingene om å spise minst 2 måltider fet fisk hver uke.

Hvor sunt er egentlig fet fisk?

Jevnlig skrives det om at fet fisk inneholder altfor mye miljøgifter. For mange kan dette virker forvirrende, og noen skremmes bort fra å spise fet fisk. Det er synd, for ifølge NIFES inneholder dagens laks langt mindre miljøgifter enn hva den gjorde tidligere. Det stemmer at det er noe miljøgifter i laks, men innholdet ligger langt innenfor akseptable grenser. Til tross for at fet fisk inneholder noe miljøgifter, er helsefordelene ved å spise fet fisk jevnlig, langt større enn de eventuelle ulempene.

Les også: Mindre omega-3 i dagens laks

Produsent lover fisk med lite miljøgifter

Til tross for at dagens oppdrettslaks inneholder langt mindre miljøgifter enn tidligere, har lakseprodusenten Marine Harvest nå gått ut og lovet at de skal produsere laks som er tilnærmet fri for miljøgifter. Dette vil de gjøre ved å rense foret som fisken får.

Dagens oppdrettslaks får et for der 70 % av fettet kommer fra planter, og 30% er fiskeolje. Det er i fiskeoljen miljøgiftene finnes, og ved å rense denne oljen før den gis til laksen, vil laksen også ende opp med et kjøtt som er tilnærmet fri for miljøgifter.

Noen stiller spørsmål ved om dette egentlig er nødvendig ettersom det er en såpass liten andel av fiskeforet som består av fiskeolje, og denne oljen allerede inneholder lite miljøgifter. Men, det som er sikkert er at dette i hvert fall ikke er negativt for oss.

Mindre omega-3 i oppdrettslaks

Næringsinnholdet i lakseforet, har en direkte innvirkning på næringsinnholdet i laksekjøttet. Til oppdrettsfisk har fiskemel og fiskeolje tradisjonelt vært brukt som hovedingrediens i fiskefôret. Dette har vært både rimelige og lett tilgjengelige råvarer.

I dag er imidlertid fiskemel og fiskeolje fra villfisk en begrenset ressurs. Derfor får dagens oppdrettslaks får en større andel plantebasert for enn tidligere, noe som gjør at innholdet av omega-3 i laksekjøttet blir lavere enn hvis laksen får en større andel marint for. Men, laks er likevel en god kilde til omega-3.

Så mye omega-3 får du i deg

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag 2 til 3 ganger i uken, og i tillegg gjerne bruker fisk som pålegg. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, sild eller makrell. Fet fisk er nemlig vår beste kilde til de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har vist seg å ha en gunstig effekt på helsen.

Spiser du rundt 200 gram fet fisk i uken, kan du være sikker på at du får i deg anbefalt inntak av EPA og DHA (ca. ½ gram per dag).

En av disse alternativene gir deg et halvt gram marine omega 3 fettsyrer:

  • Makrell i tomat Pålegg på en halv til én skive (ca 20 g)
  • Laks, oppdrett (ca 20 g)
  • Tran 2,5 ml (ca 1 ts)
  • Torsk En liten middagsporsjon (ca 170 g)
  • Reker 1,5 – 2 dl (ca 130 gram)

Les også: Sunt og trygt å spise laks