Foto: Thinkstock

Et kosthold uten kjøtt og fisk kan redusere risikoen for hjerteinfarkt med 32 %.

Å spise vegetarisk kan være særlig gunstig for hjertet bekrefter en ny britisk studie som viser at vegetarianere har 32 prosent redusert risiko for hjerteinfarkt sammenlignet med de som spiser kjøtt og fisk

Studien som er publisert i anerkjente The American Journal og Clinical Nutrition, har sett på risikoen for dødelig og ikke-dødelig hjerteinfarkt (iskemisk hjertesykdom) hos hele 44 561 briter som deltok i den store EPIC*-Oxford-studien.

Denne undersøkelsen styrker den vitenskapelige dokumentasjonen om at et vegetarisk kosthold er assosiert med en lavere risiko for å utvikle hjerteinfarkt. Dette er den største studien som er utført i Storbritannia hvor hjertehelsen til vegetarianere og ikke-vegetarianere har blitt sammenlignet.

Det største forskjellen i risiko for å få hjerteinfarkt, skyldes sannsynligvis kostholdets påvirkning på kolesterolet og blodtrykket, og viser den viktige rollen kostholdet har i forebygging av hjertesykdom, sier Dr Francesca Crowe, hovedforfatter av studien ved Cancer Epidemiology Unit, Universitetet av Oxford til ScienceDaily.com

Et sunnere kosthold påvirker hjertehelsen

Flere studier har vist at vegetarkost kan være gunstig for både den generelle helsen, hjertet og kroppsvekten. Vegetarianerne i denne studien hadde et høyere inntak av ost, frukt, grønnsaker og helkorn sammenlignet med ikke-vegetarianerne. Inntaket av melk var dessuten lavere hos vegetarianerne. Kostholdet hadde en gunstigere sammensetning av fettsyrer, det vil si et høyere inntak av flerumettet fettsyrer og lavere inntak av mettet fett.

Risikoen for hjertesykdom er redusert med en tredjedel

Etter at forskerne justerte for faktorer som alder, fysisk aktivitet, alkoholforbruk, røyking, utdanningsnivå og sosioøkonomisk bakgrunn, fant de at vegetarianere har 32 % laver risiko for å få hjerteinfarkt sammenliknet med ikke vegetarianere.

Risikoen for å bli innlagt på sykehus pga hjerteinfarkt og risikoen for å dø av hjerteinfarkt ser ut til å være kraftig redusert når du er vegetarianer over lang tid. Analysene viste at risikofaktorene for hjertesykdom var redusert hos vegetarianere: Redusert BMI, lavere totalkolesterol, ikke-HDL-kolsterol og blodtrykk.

Les dette før du kutter ut kjøttet

Slik ble studien gjennomført

Deltagerne, hvorav 34 % vegetarianere, ble fulgt opp i gjennomsnitt 11,6 år og viser hvordan helsen utvikler seg over lang tid. Deltagerne fylte ut spørreskjema om kosthold og livsstil ved start og underveis i studien. Her ble det blant annet inntaket av kjøtt, fisk, egg og melk registrert. I tillegg ble blodtrykket målt og blodprøve tatt av over 19 000 av deltagerne.

Les også: Slik unngår du hjerte- og karsykdom.

Om EPIC-Oxford-studien

The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition- studien startet i 1993 og 65 000 deltagere fra både England og Skottland. Formålet med studien, som det allerede er publisert flere resultater fra, er å sammenligne ulike typer kosthold og hvordan disse påvirker helsen, bla. risikoen for kreft så vel som risikoen for andre kroniske sykdommer.

Etter hvert som studien forløper sender deltakerne inn utfylte spørreskjema om kostholdet sitt og andre livsstilsfaktorer som kan på virke den fremtidige helsen. Les mer på http://www.epic-oxford.org

*the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

Kilde: Crowe FL, Appleby PN, Travis RC, og Key TJ. Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study. Clin Nutr 2013;97:597–603.