Foto: Maria Villmones Bondeson / Opplysningskontoret for brød og korn

Hva skal du spise før du skal ut på langtur i helgen? Svaret er ganske enkelt: havregrynsgrøt.

En frokost kan bestå av så mangt, alt fra brødskiver til cornflakes. Men dersom du skal velge en frokost som er snar å lage, rask å spise, mettende og gir deg langvarig energi, ja da skal du spise havregrynsgrøt.

Havregrynsgrøt - et næringsrikt måltid

Havregryn er supermat. Dette kornet er mer rikt på enumettet og flerumettet fett, enn hvete og bygg. Her finner du samme fettsyre som vi har i olivenolje, den enumettede oljesyren. Bytter du ut mettet fett med dette fettet, senkes det ugunstige LDL-kolesterolet nesten like effektivt som hvis du bytter ut mettet fett med flerumettet fett.

Havregryn er også en god kilde til B-vitaminene tiamin og folat. Mens tiamin sørger for at du klarer å forbrenne karbohydrater, vil folat gi deg friske røde blodceller. Havre er proppfull av ulike mineraler, og er en spesielt god kilde til mangan. Mangan inngår i en rekke enzymer som fremmer kjemiske reaksjoner i kroppen.

Overlegent havrefiber

Havre inneholder en type kostfiber som kalles beta-glukan. Dette er et løselig fiber som øker kroppens produksjon av gallesyre og kan redusere LDL-kolesterolet. Et kosthold med beta-glukan er også forbundet med lavere blodtrykk, blodfettstoffer (triglyserider) og BMI. En stor studie, en såkalt metastudie, viste at produkter av havre kunne redusere både det totale kolesterolet og det ugunstige LDL-kolesterolet.

Havrefibret gjør også av du får en langsom blodsukkerstigning og et jevnt blodsukker, og har dermed det vi kaller for en lav glykemisk indeks. Du får rett og slett langvarig og god energi. Fiber er dessuten bra for fordøyelsen.

Verdifulle proteiner

Havre er også en god kilde til protein. Faktisk er det slik at vi får dekket hele ¼ av proteinet vårt fra kornvarer i Norge. Når du kombinerer havreproteiner med melk som også inneholder proteiner, blir grøten en flott proteinkilde. Protein er det mest mettende næringsstoffet vi har.

En frokost som er sunn og som gir jevnt blodsukker og langvarig mettet, hva mer kan du ønske deg før du tar fatt på dagen?

Tips: Dropp smørklatten og ha på friske frukt og bær i stedet.

Referanse: Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdomme. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.