Foto: Thinkstock.

Hvem er det som bestemmer hvor sunt kostholdet ditt er?

Tilliten til industrimat er ikke høy i Norge. I følge Orkla er det kun 13 prosent av oss som mener at industriprodusert mat er like sunt som hjemmelaget mat. Industrien selv har derimot stor tro på at industrimaten faktisk er sunn.

- En hjemmelaget pizza er mer usunn enn den kjøpte! Peter A. Ruzicka, konsernsjef i Orkla ASA.

Dette påsto Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka under sitt innlegg på Næringsmiddeldagene 2017 i Oslo. Han mener at når vi først lager mat selv, så pøser vi på med usunne godsaker slik at det hjemmelagde resultatet blir mer usunt enn kjøpepizzaen.

Står det virkelig så ille til med Ola Nordmanns matlagingsferdigheter - at ferdigmaten er sunnere enn det du selv klarer å få til på kjøkkenet? Og er det  industrien som nå styrer kostholdet vårt?

Industrimat på godt og vondt

Matvareprodusentene gjør uten tvil sitt for at maten vi spiser skal være sunnere – samtidig som de også gir oss muligheten til å velge usunt. De har blant annet inngå ett et saltpartnerskap der målet er at innen 2018 skal saltinntaket i Norge reduseres med 15 prosent.

Mange av matvarene er dessuten nøkkelhullsmerket. For at en matvare kan få nøkkelhullsmerket, kan den ikke inneholde for mye sukker, fett, mettet fett og salt, mens andelen fiber og grønnsaker må være over et visst nivå.

Det er bra at industrien prøver å tilfredsstille våre ønsker om lettlaget, god og sunn mat i butikken, men hva gjør det med oss? Blir det for enkelt for oss å ty til ferdigmat? Er slaget tapt om god og sunn hjemmelaget mat?

pizza hjemmelaget thinkstockphotos

Hva er hjemmelaget mat?

Men hva er egentlig hjemmelaget mat? Dette er et begrep uten en klar definisjon.

Er maten hjemmelaget om du steker en ferdig pizzadeig, steker kjøttet selv, tar på pizzasaus fra glass og revet ost selv? Eller må du lage deigen og pizzasausen også for at kravet om hjemmelaget skal bli tilfredsstilt? Og hva med tomatene du lager pizzasausen av, er det hjemmelaget nok om de er på boks eller bør du bruke ferske tomater?

Eller hva med melken vi kjøper på kartong, skinkepålegget vi bruker på brødskiven, eller laksefiletene vi lager vår hjemmelaget middag av? Er dette ”naturlige” ingredienser, eller kan dette også betegnet som ferdigmat?

Faktum er at det aller meste vi spiser er mer eller mindre bearbeidet og har strekkode når vi kjøper det.

Pøs på med sunne ingredienser

Kanskje må vi godta at mange av oss ikke lenger lager maten selv helt fra grunnen, men heller stille krav til at industrien disker opp med mat som fremmer helsen, tilfredsstiller ganen, og ikke tømmer lommeboken vår.

Det er nærmest umulig å ha et kosthold uten bearbeidet mat, og det bør heller ikke være et mål i seg selv. Men ønsker du å spise sunt, er det lurt å ha et bevisst forhold til hva du kjøper, og velge de sunneste matvarene innen hver matvarekategori. Dette gjør du ved å velge nøkkelhullsmerket mat, lese næringsdeklarasjoner, og gjerne også ta en titt på matvaretestene her på Bramat.no.

Men lag gjerne også mat fra bunnen av! Ikke fordi all ferdigmat nødvendigvis er så usunn, men fordi du ved å lage maten selv har en unik mulighet til å pøse på med sunne ingredienser, og begrense innholdet av salt, sukker og andre ingredienser vi ikke bør få i oss for mye av.

Lager du pizzaen selv, kan du for eksempel lage en saus av boksetomater, hvitløk, urter, chili og olje. Ingredienser som er fulle av vitaminer og antioksidanter! Du kan også velge å lage pizzadeigen av fullkornmel, ha mager skinke eller kylling som topping, og ha på akkurat den mengden ost du selv ønsker. Og så kan du servere med en stor og god salat ved siden av.

pizza thinkstockphotos