Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Matpakken må ikke være et kunstverk for å være sunn. 

For mange er morgenen ofte preget av dårlig tid, stress og mas. Ofte går det litt fort i svingene og frokost og matpakke blir kanskje nedprioritert. Hvis du kjenner deg igjen bør du få med deg tipsene nedenfor.

Frokost og lunsj- dagens viktigste måltider

Frokost og lunsj er to viktige måltider som bør bestå av næringsrik mat som skal mette godt og gi barna og deg langvarig energi utover dagen. På denne måten vil både barna og du være klar for skole- og jobbhverdagen på best måte. En god frokost og lunsj kan nemlig bidra til bedre konsentrasjon og hukommelse.

God start på dagen- nyt frokosten!

Alle har vel kjent på hvor deilig det er å nyte en god frokost. JA, du må kanskje stå opp tidligere. Men hvis du planlegger litt og handler inn sunne og næringsrike matvarer og i tillegg står opp en halvtime før så vil du garantert få en bedre start på dagen.

Er du veldig trett på morgenen bør du vurdere legge deg litt før. Husk at vi trenger mellom syv og ni timer søvn. Barn trenger mer.

Hva bør frokost og lunsj inneholde?

Frokost og lunsj bør bestå av de tre makronæringsstoffene vi har; karbohydrater, fett og proteiner. Husk at barna er i en vekstfase og i tillegg skal de lære seg nye ting så det å dekke behovet for både makro- og mikronæringsstoffer (mineraler, vitaminer) er nødvendig for at de skal få nok og energi utover dagen.

Disse næringsstoffene er også byggesteiner for kroppen og derfor viktig for vekst og utvikling, struktur i vev og vevsfunkjson.

Karbohydrat er kroppens hovedenergikilde og bør komme fra matvarer som: grove korn og kornprodukter, grønnsaker, havregryn, bønner og linser. Ved å velge disse matvarene vil du i tillegg få både kostfiber, vitaminer og mineraler med på kjøpet.

Ved å velge langsomme karbohydratkilder vil også energien holde lenger, det er lettere å konsentrere seg og du vil få et mer stabilt blodsukker.

Les mer om karbohydrater her.

Når det gjelder fett er det lurt å velge umettet fett fremfor mettet, selv om det selvfølgelig er helt i orden å spise litt mettet fett også, ikke minst fra melkeprodukter.

Får du i deg tran, fet fisk og planteoljer og i tillegg velger lett produkter når det gjelder melk og meieriprodukter vil du få i deg mer av de umettede og flerumettede fettsyrene og ikke for mye kalorier.

Proteiner er byggemateriale til kroppen og matvarer som inneholder mye protein er fisk, kjøtt, melk, ost og egg. I tillegg er bønner, linser, korn og nøtter også gode kiler til protein. Protein er svært viktig for barn i vekst, og gir dessuten både barn og voksne en god metthetsfølelse.

Dette bør frokost og matpakken inneholde:

  1. Grove korn og kornprodukter; Følg brødskalaen og sjekk at den er dekket minst ¾ av den. Havregryn og grove knekkebrød er også veldig bra.
  2. Pålegg: Velg proteinrikt pålegg! Kjøttpålegg med lavt innhold av salt og fett er gode alternativer. Ost, leverpostei, makrell i tomat og egg er også veldig bra! Sørg alltid for å ha på noe grønt opp på pålegget. Noen skiver agurk, salatblad eller paprika. Bruk fantasien.
  3. En porsjon grønt til både frokost og matpakken. Ha alltid med en grønnsak eller en frukt ved siden av maten. Barnet kan da enten spise det som et mellommåltid eller etter maten.