Men ikke alle går opp i vekt.

Selv om du har en tendens til å spise mer enn du har behov for, er det likevel ikke sikkert at du legger på deg så mye. Dette skyldes at kroppen din tilpasser seg et økt inntak av kalorier ved å samtidig å øke forbrenningen.

7000 kcal i hver kilo

Hvis vi ser bort ifra de som trener mye, og legger på seg i form av muskler, vil den ekstra vekten du legger på deg bestå av rundt 75 % fett og 25 % fettfri kroppsmasse, der den fettfrie kroppsmassen består av 75 % vann og 25 % protein.

Siden en kilo fett tilsvarer 9000 kcal, og en kilo fettfri kroppsmasse tilsvarer ca. 1000 kcal, betyr dette at hver ekstra kilo som du legger på deg vil tilsvare rundt 7000 kcal (0,75 x 9000 + 0,25 x 1000).

Mindre vektoppgang enn du skulle ha trodd

Hvis du beveger deg lite og spiser mye i en ukes tid, har du i teorien har fått i deg 7000 kcal/ 7 dager = 1000 kcal ekstra per dag hvis du har gått opp en kilo.

Men, det betyr ikke dermed at du vil gå opp en kilo hvis du bestemmer deg for å spise 1000 kcal ekstra per dag i en uke. Mange vil nemlig gå opp mindre enn en kilo!

Grunnen til dette, er at kroppen din tilpasser seg det økte energiinntaket ved å samtidig øke energiforbruket.

Dette gjøres på flere måter:

For det første vil forbrenningen din øke litt når du spiser ekstra mat. Dette kalles for kroppens termogenese.

Spiser du 1000 kcal ekstra, vil du forbruke rundt 100 kcal på å forbrenne den ekstra maten.

I tillegg vil det være slik at hvileforbrenningen din vil øke når du går opp i vekt, rett og slett fordi du har en større kropp som forbrenner mer.

Kroppen din vil også bruke energi på å lage glykogen, protein og fett i den ekstra kroppsmassen som du legger på deg.

På toppen av alt dette, vil det skje hormonelle endringer som blant annet påvirker forbrenningen og motsetter seg vektoppgang.

Alt dette fører til at mange ikke legger på seg like som man skulle ha trodd hvis de spiser litt ekstra i noen uker eller mnd.

Her finnes det selvfølgelig unntak, der noen mennesker har en tendens til å legge på seg raskere enn andre, for eksempel ved insulinresistens eller hypothyreose (lav forbrenning).

Kilde: Js Garrow, WPT James, A Ralph; Human nutrition and dietetics. 10 th edition.