Faksimile fra NRK Puls 01.09.14

En diett eller et kosthold?

Så du NRK Puls denne uken hvor Helene Sandvig frontet den "nye" dietten "Smart fat, slow carb"? Det var helsedirektoratets kostholdsråd i en spennende innpakning, dvs. fordekt som en ny diett. To kvinner gikk på «dietten» i fire uker og gikk ned 2-4,5 kg før sannheten ble avslørt.

Gammelt nytt i ny innpakning

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh fra Bramat.no var med i programmet og forklarte prinsippene bak «dietten». Du se hele innslaget på NRK puls.

– De færreste spiser slik Helsedirektoratet anbefaler. Hvis du legger om kostholdet og følger Helsedirektoratet, vil det nesten oppleves som å gå på diett. Forskjellen er at dette skal vare livet ut, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no. […] – Ikke forkast Helsedirektoratets anbefalinger før du har prøvd. Gi det en sjanse, sier Lise til NRK.no.

Vi ønsker kanskje en quick fix, en ny diett eller metode som endelig skal gi oss ønskekroppen, men sannheten er at de fleste dietter feiler. Det vil si vi går kanskje ned i vekt, men vi klarer ikke holde den nye vekten.

Til tross for at helsedirektoratets kostholdsråd virker trauste og kjedelige så er dette faktisk et kosthold som virker på lang sikt. Det er også et kosthold i utvikling. Nylig ble rådene oppdatert med et mer fleksibelt inntak av karbohydrater og fett, dog grove karbohydrater og enumettet fett. Dette er et kosthold som passer de fleste av oss, både barn og voksne.

Smart fett - Grovkarbo

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, klinger dårlig for folk flest. Vi kan kalle kostholdsrådene «Smart fat, slow carb» eller enda bedre gi den et norsk navn: Smart fett - Grovkarbo.

Grovkarbo er et begrep som ble lansert av Bramat.no for noen år siden, og som kort fortalt beskriver et sunt og fiberrikt kosthold. Spiser du Smart fett - Grovkarbo blir du sunnere, friskere, forebygger en lang rekke sykdommer og det blir lettere å holde en sunn vekt.

Smart fett - Grovkarbo er forskningsbasert og trygt å følge. Dette er en livsstil. Smart fett - Grovkarbo, så vil det i begynnelsen føles som en diett, men la det bli en sunn vane å spise slik, så skal du se at du får resultater.

Les også: Her er grovkarbomaten

Her er kostholdsrådene (eller dietten) kort oppsummert:

Råd 1: Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.

Råd 2: Det anbefales at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk.

Råd 3: Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Råd 4: Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag.

Råd 5: Spis fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.

Råd 6: Det anbefales at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet.

Råd 7: Det anbefales at man velger magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.

Råd 8: Det anbefales at man velger matoljer, flytende margarin eller myk margarin.

Råd 9: Vann anbefales som drikke.

Råd 10: Begrens inntaket av tilsatt sukker.

Råd 11: Begrens inntaket av salt.

Råd 12: Kosttilskudd kan være nødvendig for å sikre næringsstoffinntaket for noen grupper i befolkningen.

Råd 13: Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter.

Kostrådene forklares nærmere her.