Foto: Jeltovski/Morguefile

Hva er forskjellen på småspising og mellommåltider?

Det er ikke mange år siden vi ble anbefalt å kutte ut småspising og aldri spise mellom måltidene. Ikke bare kunne et slikt spisemønster ødelegge matlysten til neste måltid, men det kunne også føre til overvekt. I dag rådes vi til å spise opp til flere mellommåltider om dagen. Ikke rart mange blir forvirret!

Sunt å spise ofte

Det er mange grunner til at det er lurt å spise ofte, og den viktigste er at et slikt spisemønster gir et stabilt blodsukker. Dette er viktig, for med et stabilt blodsukker får du mer overskudd, bedre humør, bedre konsentrasjon og bedre prestasjonsevne. Dessuten viser det seg at det er lettere å holde vekten eller gå ned i vekt hvis blodsukkeret holder seg stabilt.

Et stabilt blodsukker gjør at du blir mindre sugen på noe søtt, og at du unngår å bli ”oversulten”. Spiser du svært sjeldent, er nemlig risikoen stor for at du spiser mye og usunt når du først spiser.

Et par mellommåltider om dagen

Et vanlig råd er at du ikke bør la det gå lenger enn 3-4 timer mellom hver gang du spiser. Spiser du frokost klokken 07.00, bør du altså spise et lite mellommåltid klokken 10.00 hvis du ikke spiser lunsj før klokken 12.00. Det samme gjelder på ettermiddagen; spis gjerne et lite måltid mellom lunsj og middag.

Ikke det samme som småspising

Selv om det er lurt å spise ofte, er det selvfølgelig ikke slik at det er sunt å spise mellom måltidene uansett hva du spiser. Går det i kjeks, kaker, sjokolade eller boller, er det bedre å la være. Dette er det vi kaller for ”småspising”, og er verken bra for blodsukker, vekt eller helse. Velger du for eksempel en hvetebolle mellom lunsj og middag, vil du få en kraftig blodsukkerstigning med et like kraftig fall i blodsukkeret. Resultatet er at du føler deg minst like sliten, ukonsentrert, søtsugen og sulten som før du spiste den bollen.

Tips til sunne mellommåltider

Frukt og grønnsaker er ypperlig å spise mellom måltidene. De fleste av oss kunne spist langt mer frukt og grønt enn vi gjør, og mellom måltidene er et fint tidspunkt å få i seg en av de anbefalte 5 om dagen.

Det ideelle mellommåltidet inneholder både fiber og proteiner. Dette er næringsstoffer som metter godt, og som ikke fører til så kraftig blodsukkerstigning. Skal du passe vekten bør mellommåltidet heller ikke inneholde altfor mye kalorier. Nedenfor finner du tips til noen enkle, sunne mellommåltider:

  • En frukt og en neve nøtter
  • Et knekkebrød med makrell i tomat
  • En kaffe latte laget på lettmelk, gjerne sammen med en frukt
  • En Skyr
  • En YT mellommåltid
  • En frukt og en lettyoghurt
  • En smoothie
  • En gulrot og et eple
  • En stor neve nøtter
  • Cottage cheese med frukt og nøtter
  • Frukt salat med yoghurt eller cottage cheese