Foto: Thinkstock

Ny svensk forskning viser at vi kjøper mer kaloririk mat når vi ikke har sovet.

Samtidig som andelen overvektige i den vestlige verden øker, sover vi også mindre enn vi gjorde for 100 år siden.

Sammenhengen mellom søvn og overvekt

De fleste studier viser en sammenheng mellom lite søvn og økt vekt. Hva dette skyldes er ikke helt sikkert, men det finnes flere teorier.

Søvnmangel senker for eksempel kroppstemperaturen og sparer dermed energi slik at vi trenger mindre kalorier enn når kroppstemperaturen er høyere. Det er også slik at søvnmangel virker negativt inn på hormoner som påvirker sult og metthet.

I tillegg vil færre timer brukt på søvn gi flere våkne timer som man potensielt kan bruke til å spise.

Les også: Overvektig av for lite søvn?

Trøtte menn handler mer

En ny studie fra Sverige som snart publiseres i det anerkjente tidsskriftet Obesity, har undersøkt om menn etter en natt uten søvn handler forskjellige matvarer enn menn som har sovet godt.

Mennene tilbrakte dagen før eksperimentet i et søvnlaboratorium der de ble fulgt nøye av forskerne. De fikk like måltider og beveget seg like mye gjennom dagen og fikk ikke vite før natten om de skulle være våkne eller sove.

Om morgenen, etter en lik frokost, ble mennene gitt en handleoppgave i en liksom-matbutikk med bilder av vanlige svenske matvarer. De fikk 300 kroner de måtte bruke opp på et utvalg matvarer, enten med høyt eller lavt kaloriinnhold. De fikk beskjed om å handle som de ville gjort til vanlig, som om kjøleskapet var tomt hjemme.

Økte nivåer av sulthormon

Mennene som ikke hadde sovet kjøpte matvarer som ga 9 % mer kalorier og veide 18 % mer enn det de uthvilte mennene kjøpte. 9 % høres kanskje ikke avskrekkende ut, men hvis du jevnlig sover lite og kjøper mer mat enn du ville om du var utvilt vil dette ha stor betydning over tid.

I tillegg hadde mennene som ikke hadde sovet signifikant høyere nivåer av sulthormonet ghrelin i blodet. Ghrelin er det eneste hormonet i kroppen vår som signaliserer sult, og det øker når vi faster og synker når vi spiser.

Dette tyder altså på at lite søvn både kan gjøre at vi kjøper usunn mat, og at vi blir mer sultne når vi sover lite.

Hvor mye søvn er nok?

Generelt sier man at voksne trenger syv til åtte timer søvn hver natt. Likevel vil forhold som lite søvn tidligere og kvaliteten på søvnen du får påvirke ditt individuelle behov. Er man ofte søvnig i løpet av dagen kan dette være et tegn på at man trenger mer søvn om natten.

Les også: Søvnapné, det skjulte syndromet

Kilder:
- Modern Nutrition in Health and Disease, Catharine A. Ross, 2014.
- Acute sleep deprivation increases food purchasing in men, Colin D. Chapman et al, Obesity 2013, online article
- mayoclinic.com