Foto:Lisa Westgaard/ Tinagent

Barn spiser for lite frukt, grønt og grove kornvarer.

Sunne matvaner som barn, legger grunnlag for en sunn livsstil som voksen. Mange barn og unge får i seg for mye sukker og for lite frukt, grønnsaker og grove kornprodukter.

Matpakken, et viktig måltid

Matpakken har lange tradisjoner i Norge, og de fleste skoleelever i grunnskolen spiser matpakke i løpet av skoledagen, noe som gjør dette måltidet ekstra viktig. En sunn matpakke vil ha positiv innvirkning på helsen både på kort og lang sikt.

Barn som spiser en sunn og fiberrik matpakke, vil få et jevnere blodsukker, mer overskudd, bedre konsentrasjon og høyst sannsynlig også bedre humør enn de som dropper matpakken. På lang sikt vil en sunn matpakke være med på å fremme en god helse, og sunn vekt.

Små grep, stor forskjell

Som en del av sin kampanje "Små grep, store forskjell", fokuserer Helsedirektoratet nå på matpakken. De anbefaler at man spiser minst frem porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag, og viser til at litt frukt og grønt i matpakken gjør det enklere å nå målet om "5 om dagen".

Helsedirektoratet oppfordrer også til å lage en matpakke av grovt brød fremfor lysere typer, ettersom grove kornvarer ikke bare inneholder mer fiber og mindre av de raske karbohydratene, men også gir mer vitaminer og mineraler. Som basis i matpakken er det viktig å velge grove kornprodukter.

Velg gjerne nøkkelhullsmerkede produkter, eller følg brødskalaen og velg brød med tre eller fire mørke felter; det betyr at brødet inneholder minst 75% fullkorn.

I tillegg anbefaler de alle å være med på skolemelkordningen ettersom melk er en av våre viktigste kilder til kalsium som er viktig for barn i vekst.

Helsedirektoratets Små grep for matpakken:

  • Kutt opp grønnsaker og frukt til å ha med i matboksen. Prøv for eksempel agurk, paprika, gulrot, salat, epler eller bær.
  • Grove kornprodukter holder deg mett lenger. Velg derfor grove brødskiver, rundstykker, chapati, pitabrød, knekkebrød eller liknende.
  • Det er mye pålegg å velge mellom, som fisk, kalkun, kylling og annet kjøttpålegg, ost og egg. Velg det du liker! Frukt og grønnsaker kan også være pålegg.
  • Problemer med klissete pålegg? Bruk gjerne sandwich, pita eller lefser.
  • Lag en salat, og ta med i en boks.
  • Rester fra middagen kan fint være skolemat dagen etter.
  • Husk å drikke! Lettmelk og skummet melk er godt følge til matpakken.
  • Lyst på kaldt vann? Fyll opp en flaske med 1/3 vann, frys ned og hell på mer vann neste morgen.
  • Dårlig tid om morgenen? Lag matpakken kvelden før, og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

For flere matpakketips, sjekk Helsenorge.no

Kilde: Helsedirektoratet.no