Foto: Erik Helgeneset

5 ganger så mye fiber i vinnerne!

Knekkebrød kan være et veldig godt alternativ til brød.
Mange knekkebrød inneholder nemlig langt mer fiber og fullkorn enn brød. Dette er bra for fordøyelsen, metthetsfølelsen, vekten og helsa generelt.

Ikke alltid sunnere med knekkebrød

Knekkebrød kan også inneholde lite raske karbohydrater, men det er ikke alltid slik at knekkebrød er sunnere enn brød. Noen typer knekkebrød inneholder faktisk mindre fiber og fullkorn, og mer raske karbohydrater enn brød. Det gjelder altså å velge de riktige typene.

Sjekk her for sunne og gode oppskrifter

Derfor bør du spise mye fiber og fullkorn

Fiber og fullkorn er bra for helsa, og derfor bør du velge så grovt brød og knekkebrød som mulig. Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger bør vi få i oss 35-40 gram fiber per dag. Mange får i seg langt mindre enn dette.

Det er mange grunner til at det er lurt å spise mye fiber. Fiber er bra for fordøyelsen, gir en god metthetsfølelse og jevnere blodsukker som har en positiv innvirkning på overskudd, prestasjon, og vektregulering. Nok fiber har dessuten vist seg å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

Eksempel på 3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Mer frø, men mindre fiber i hjemmebakte knekkebrød

I denne testen har vi sett på både «vanlige knekkebrød» og knekkebrød som skal se mer hjemmebakte ut. Forskjellen på disse knekkebrødene og de «vanlige» knekkebrødene fra f.eks. Wasa og Ryvita, er at de «hjemmebakte» ofte inneholder mer umettet fett, mindre karbohydrater og mer protein. Innholdet av fiber er derimot ofte høyere i de vanlige typene, men mange av de «hjemmebakte» typene inneholder mye frø, noe som er bra for oss.

Få gratis tilgang til oppskrifter, menyer, treningsplaner og webtrening her.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg knekkebrød. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av knekkebrødene, har vi sett på innhold av sukker, protein, mettet og umettet fett, fiber, salt og andel fullkorn. Sukker, salt og mettet fett har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber, fullkorn, umettet fett og protein har trukket opp. I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3 til 6, der 6 er de som vi mener er sunnest.

{advpoll id='157' view_result='0' width='0' position='center'}