Foto: Thinkstock

Du er aldri for gammel til å øke forbrenningen.

Det sies at vektreduksjon blir vanskeligere jo eldre man blir. Stemmer dette? Har dere noen råd å gi angående slanking etter fylte 60, 70 ?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Det stemmer som du sier, at en del (særlig kvinner) har en tendens til å legge på seg med alderen. Dette skyldes en kombinasjon av flere faktorer som hormonnivå, kosthold, trening og søvnmønster.

Når kvinner kommer i overgangsalderen, reduseres nivået av østrogen. Forskning kan tyde på at det reduserte nivået av østrogen kan føre til vektoppgang hos kvinner som har passert overgangsalderen. Etter overgangsalderen ser det nemlig ut til at aktiviteten til et enzym som fremmer fettlagring i kroppen øker. Forskerne tror at østrogen hemmer aktiviteten til dette enzymet, men når østrogennivået synker vil aktiviteten til dette "fettenzymet" øke. Det må nok forskes mer på akkurat dette, men det er i hvert fall et eksempel på at hormonendringer som følge av overgangsalderen kan føre til vektoppgang hos kvinner.

En annen årsak til at kvinner litt opp i årene går opp i vekt, er at mange trener for lite. Særlig styrketrening som er viktig for å opprettholde/bygge muskler. Når vi samtidig vet at alderen i seg selv fører til en reduksjon i muskelmasse, betyr det at mange eldre har en mye lavere muskelmasse enn hva de hadde da de var yngre. Dette vil føre til lavere forbrenning, noe som gjør det vanskelig å holde vekten, og lett å gå opp i vekt.

Heldigvis er det aldri for sent å begynne å trene styrketrening. Forskning viser at eldre kan bygge muskler akkurat som yngre, så et av de viktigste rådene til deg som ønsker å gå ned i vekt er å begynne å trene styrke. Og så er det selvfølgelig lurt å trene kondisjonstrening også, ettersom dette jo er en fin måte å forbrenne kalorier på. Husk at trening ikke bare er viktig i forbindelse med vekt, men det har også vist seg at eldre som trener og går ned i vekt hvis de er overvektige i utgangspunktet er mye mer bevegelige og har et bedre funksjonsnivå enn de som ikke trener.

Kosthold er selvfølgelig også en viktig del av dette! En del eldre beveger seg mindre, og har lavere muskelmasse enn tidligere. Det betyr at de forbrenner mindre hver dag, noe som gjør at de trenger mindre mat enn hva de gjorde tidligere. Hvis de fortsetter å spise som før, kanskje til og med mer, vil vekten gå oppover. Derfor er det viktig at du som er eldre og ønsker å gå ned i vekt, spiser sunt, regelmessig, og ikke for mye!

Og helt til slutt vet vi også at søvn er viktig for både spisemønster og vekt. De som sover dårlig, har en tendens til å spise usunt og gå opp i vekt. Hvis dette er tilfellet for deg, kan det være lurt å tenke litt over hvordan du kan komme inn i bedre sovevaner.