Foto:Thinkstock

Grovt brød er sunt, men det finnes alternativer hvis du blir lei av brødmat.

 Nordmenn elsker brød! De siste årene har likevel brødtrenden endret seg noe og stadig flere velger i stedet knekkebrød.

Brød er norsk tradisjonsmat og har røtter så langt tilbake som 800-tallet da en brøddeig ble funnet i Osebergskipet. Det var ikke før i mellomkrigstiden at matpakka fikk sitt gjennombrudd hos nordmenn og har siden den gang beholdt sin posisjon i det norske kostholdet.

Nordmenn spiser to-tre brødmåltider hver dag; frokost, lunsj og ofte kveldsmat. Inntaket har holdt seg stabilt de siste årene til tross for uenighet rundt brødets ernæringsmessige verdi og ”lavkarbo-bølgen” som slo innover landet for noen år siden. Til tross for et nokså konstant brødinntak ser man en dreining mot at brødet er grovere enn tidligere og at flere baker brødet sitt selv. Brødbaking har blitt en trend.

Brød og kornvarer er noen av de viktigste kildene til kostfiber blant nordmenn. Kostfiber er viktig for en god fordøyelse, det bidrar til metthetsfølelse og har i tilegg vist å redusere risiko for hjerte- og karsykdom, diabetes type II og kreft i tykk- og endetarm. Jo grovere brødet er, jo mer kostfiber inneholder det.

Det er ikke noe i veien for å velge brød til flere av dagens måltider så lenge du velger riktig type brød. Det aller beste er å bake brødet selv, da kan du få det så grovt du vil og du slipper det høye saltinnholdet som ofte er i brødet man kjøper på butikken. Ønsker du likevel litt forandring til tradisjonsmatpakka har jeg listet opp fem alternativer som kan erstatte brødmaten og som kan spises både til frokost, lunsj og kvelds!

Gå for grovkarbo!

1. Kjøleskapsgrøt/havregrøt

Havregrøt er både elsket og hatet av nordmenn, men har de siste årene økt sin popularitet spesielt blant den yngre, helsebevisste befolkningen.

Havregrøten kan varieres til det uendelige: lettkokte eller store havregryn, 4-korn, chiafrø, linfrø, solsikkefrø. Den kan kokes på vann eller melk. Spises varm eller kald. Man kan røre inn yoghurt eller cottage cheese, og den kan toppes med bær, nøtter, fruktbiter eller syltetøy.

Bruk 5 min på kvelden til å røre sammen en grøt som kan stå i kjøleskapet over natta og du har frokosten klar morgenen etter.

Oppskrift på kjøleskapsgrøt

  • 1 dl havregryn
  • 2 ss 4-korn
  • 1 ss linfrø
  • 1 dl melk
  • 2 ss cottage cheese

Bland havregryn, 4-korn, linfrø og melk i en tett boks eller en skål.
Dekk til med lokk eller plastfolie og sett i kjøleskapet over natta.
Rør inn cottage cheese på morgenen, og evt litt melk, og spis med ønsket topping som bær, banan, nøtter eller honning.

2. Frokostscones

Dette er en helgefrokost-favoritt! Lag de gjerne også til kveldsmat og spar noen til frokost eller lunsj dagen etter. Sett av 25 min og få et alternativ til brød som er både protein- og fiberrikt.

Oppskrift på frokostscones

  • 1/2 boks mager kesam
  • 2 egg
  • 110 g havregryn
  • 75 g sammalt hvete fin
  • 2 ts bakepulver

Sett ovnen på 200 °C. Pisk kesam og egg til en jevn røre. Tilsett bakepulver, havregryn og mel, og rør godt. Deigen skal være ganske klissete. Dekk et stekebrett med bakepapir, og fordel deigen ved hjelp av to spiseskjeer til scones etter ønsket størrelse. Stekes midt i ovnen i ca. 15 min. Del sconesene i to og spis de med pålegg som skinke, leverpostei eller gulost.

Greit å vite om karbohydrater og blodsukker

3. Grove lefser/ speltlomper

Restelefser fra fredagstacoen er perfekt som lunsj på mandag. Fyll de med salat, skinke, egg, grønnsaker eller middagsrester, pakk de i aluminiumsfolie søndag kveld og vips så er mandagens lunsj i boks! Velg gjerne de grove lefsene, eller bruk speltlomper.

Sjekk Bramat test av tortillas

4. Grove knekkebrød

Nærmeste familiemedlem av brød er antagelig knekkebrød og har økt sin popularitet de siste årene. Bak de selv med grovt mel, frø og nøtter, eller velg de groveste knekkebrødene som finnes i butikken. Velg pålegg som smøreost, skinke eller makrell i tomat som enkelt kan tas på rett før du skal spise slik at knekkebrødene holder seg sprø.

Lag ditt eget knekkebrød

5. Hjemmelaget frokostblanding

Mange av frokostblandingen som selges i butikken er fulle av sukker og fremstår ofte sunnere enn de egentlig er. Lag i stedet frokostblandingen selv, så vet du nøyaktig hva du får i deg – både billig, sunt og enkelt! Frokostblanding passer fint sammen med med melk eller yoghurt, og kan spises både til frokost og kveldsmat. Fyll et Norgesglass med hjemmelaget frokostblanding og ha det stående på kjøkkenbenken – både dekorativt og lett tilgjengelig.

Oppskrift på knasende frokostblanding

  • 3 dl havregryn
  • 3 dl 4-korn
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 40 gram valnøtter
  • 1 ts kanel
  • 3 ss honning
  • 4 ss varmt vann

Innlegget er hentet fra Kristin Søfteland Sandvei sin blogg Ernæringsfokus