Foto: Erik Helgeneset

Mindre fiber enn brød og knekkebrød.

Potetlomper inneholder stort sett potet (70-85 %), mel og salt. Dette gjør at lomper gir deg en del karbohydrater, litt fiber, salt og kalorier.

Pølse med lompe eller lompe med pålegg?

Selv om det er visse forskjeller på næringsinnholdet på lompene, er hva du spiser lompene sammen med av større betydning for hvor sunt måltidet blir enn hva slags lompe du velger. En del spiser gjerne lomper med proteinrikt pålegg som ost, skinke og kylling. Det er bra mat.

Men de aller fleste bruker lomper sammen med pølser. Da vil typen pølser du velger, hvor mange pølser du spiser, og hva du spiser pølsene sammen med være av mye større betydning for hvor sunt det er enn hva slags lomper du velger.

Bramat tester grillpølser

Sunnere enn brød og knekkebrød?

Noen velger lomper fremfor brød og knekkebrød fordi de tenker at det er et sunnere valg. Men er det egentlig det? Sammenlikner vi næringsinnholdet i 2 lomper med 2 knekkebrød, ser vi at de inneholder omtrent like mye kalorier, men knekkebrød inneholder dobbelt så mye fiber. To skiver grovt brød gir mer energi, men også 3 ganger så mye fiber og 5 ganger så mye protein som lomper. Det er altså en myte at lomper er et sunnere valg enn brød og knekkebrød.

Bytte ut brød?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg potetlomper som finnes i de største dagligvarekjedene.For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, salt og fiber de inneholder. Mye protein og fiber trekker opp, mens mye salt trekker ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi dårligere terningkast enn 4 ettersom det er små forskjeller på næringsinnholdet mellom vinnerne og taperne i denne testen. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.