Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på kjøttinnhold.

Grillsesongen er i gang, og Bramat.no har nok en gang tatt en titt på grillpølser for å se om det er noen som er «sunnere» enn andre. Som tidligere år har vi kun vurdert «vanlige» grillpølser, men vil gjøre en egen test av spesialpølser nærmere sommeren.

Sjekk kjøttinnholdet i pølsene

Den største forskjellen på grillpølser og spesialpølser, er at spesialpølsene ofte inneholder en større andel kjøtt enn de tradisjonelle grillpølsene. Jo mer det kjøtt det er i en pølse, jo bedre er det. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn farsemat.

Spis mer råvarer

Rent kjøtt bedre enn bearbeidet kjøtt

Både for helsas skyld og for miljøet, bør vi begrense inntaket av kjøtt. Forskning tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt, særlig prosessert kjøtt øker risikoen for hjerte-karsykdom, diabetes type 2, og særlig kreft. World Cancer Research Fund har funnet en OVERBEVISENDE sammenheng mellom prosessert kjøtt og kreft i tykk- og endetarm, men «bare» en SANNSYNLIG sammenheng mellom rødt kjøtt og kreft. Kan det være at rødt kjøtt i seg selv ikke er så helseskadelig som vi har trodd? Er det heller prosesseringsgrad, tilberedningsmetoder, og hva vi spiser kjøttet sammen med som betyr noe? Dette er ting det nå forskes på, men uansett kan det være greit å ikke spise pølser altfor ofte, og gjerne lage litt salat eller grønnsaker ved siden av.

Bli med oss på sommer og treningstur i november

Ganske mye salt og mettet fett

De fleste av oss får i oss dobbelt så mye salt som anbefalt, og mange spiser for mye mettet fett. Selv om det går tregt, jobber en del av produsentene med å få ned saltinnholdet i matvarer som pølser. Men det er fremdeles nokså mye salt i pølser. Mange inneholder også mye mettet fett. Ønsker du sunnere pølser bør du altså velge de typene som inneholder minst salt og mettet fett.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. Vi har valgt å kun ta med pølser som enten heter "grillpølser". Alle "spesialpølser" som lammepølser og ulike pølser med urter og krydder, tester vi i en separat test. Grunnen til dette, er at disse pølsene ofte er til et litt annet bruk, har en litt annen målgruppe, og ofte spises med annet tilbehør enn den tradisjonelle grillpølsen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innhold av, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.