Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fiberinnholdet.

Flere tåler ikke gluten, enten fordi de har cøliaki, eller på grunn av andre typer glutenintoleranser. Et glutenfritt kosthold innebærer et kosthold helt uten korn og kornprodukter (med unntak av glutenfri havre). De som ikke tåler gluten, kan derfor ikke spise vanlig brød laget av korn. I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i glutenfrie brød som er å få kjøpt i matbutikker eller på nett.

I denne testen har vi gjort en sammelikning av næringsinnholdet i glutenfrie brød som kan kjøpes i butikk eller på nett. Testen er gjort på oppdrag fra Norsk cøliakiforening, og er også publisert på deres nettsider og i deres medlemsblad.

Tåler du ikke gluten?

Mindre fiber i glutenfrie brød

Et problem med glutenfri kost, er brød og bakervarer. Gluten er nemlig viktig for at brødet skal heve skikkelig. Derfor kan det være vanskelig å lage et glutenfritt brød luftig nok. En annen ulempe med glutenfri bakst, er at den ofte er fattig på fiber ettersom brødet ikke inneholder fiber fra korn. Dette kan løses ved å tilsette fiber av for eksempel sukkerroer, men jevnt over har glutenfritt brød likevel ofte mindre fiber enn grovbrød bakt på grovt mel. Heldigvis har det kommet mange nye glutenfrie brød på markedet i løpet av de siste årene, og noen av disse har et ganske bra fiberinnhold.

Bak gjerne selv, men sjekk oppskriften nøye!

Den økte interessen rundt glutenfri mat, har ført til at mange legger ut sine oppskrifter på glutenfritt brød. Søker du på nettet, kan du derfor finne mye sunt og godt glutenfritt bakverk. Husk bare at hvis du har cøliaki, så er det viktig at du har gode kunnskaper om hva slags ingredienser som faktisk er glutenfrie. Stol aldri på at en oppskrift er glutenfri før du har gått nøye gjennom alle ingrediensene!

Flere unngår gluten

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ferske og frosne brød som finnes i de største matvarekjedene og på nett.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av fiber, sukker, salt og protein. Vi har latt mengden fiber telle dobbelt opp ettersom de aller fleste av oss får i seg for lite fiber.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='182' view_result='0' width='0' position='center'}