Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på fiberinnholdet.

Knekkebrød kan være et godt alternativ til brødskiven. Mange knekkebrød inneholder nemlig langt mer fiber og fullkorn enn brød. Knekkebrød kan også inneholde lite raske karbohydrater, men det er ikke alltid slik at knekkebrød er sunnere enn brød. Noen typer knekkebrød inneholder faktisk mindre fiber og fullkorn, og mer raske karbohydrater enn brød. Det gjelder altså å velge de riktige typene.

Kjør på med fiber og fullkorn

Fiber og fullkorn er bra for helsa, og derfor bør du velge så grovt brød og knekkebrød som mulig. I følge Helsedirektoratets anbefalinger bør vi få i oss 35-40 gram fiber per dag. Mange får i seg langt mindre enn dette.

Det er mange grunner til at det er lurt å spise mye fiber. Fiber er bra for fordøyelsen, gir en god metthetsfølelse og jevnere blodsukker som har en positiv innvirkning på overskudd, prestasjon, og vektregulering. Nok fiber har dessuten vist seg å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

Bytter du ut fint eller halvgrovt brød, med brød eller knekkebrød som har et høyt fiberinnhold, kan du øke fiberinntaket ditt betydelig. Er du i tillegg bevisst på å spise bra med frukt og grønt, og gjerne også belgfrukter og poteter, kan du være ganske sikker på at du får i deg nok fiber.

Eksempel på 3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Forskjellen på «hjemmebakte» og andre typer knekkebrød

Det har etterhvert kommet et stort utvalg av «hjemmebakte» knekkebrød i butikkene. Forskjellen på disse knekkebrødene og de «vanlige» knekkebrødene fra f.eks. Wasa og Ryvita, er at de hjemmebakte ofte inneholder mer umettet fett, mindre karbohydrater og mer protein. Innholdet av fiber er derimot ofte høyere i de vanlige typene.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg knekkebrød. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av knekkebrødene, har vi sett på innhold av sukker, protein, mettet og umettet fett, fiber og salt. Sukker, salt og mettet fett har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber, umettet fett og protein har trukket opp.

Fordi knekkebrød kan være en veldig god kilde til fiber, og fiber er noe de fleste av oss bør spise mer av, har vi latt knekkebrødenes innhold av fiber telle dobbelt opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3 til 6, der 6 er de som vi mener er sunnest.

{advpoll id='111' view_result='0' width='0' position='center'}