Foto: Erik Helgeneset

Mer kjøtt og mindre fett enn pølser.

Sommer betyr grilling, og sammen med pølser er hamburgere kanskje noe av det vi griller mest av. Det ser vi også på utvalget av ulike typer hamburgere i butikkene på denne tiden av året. Men hvor sunt er egentlig hamburgere?

Sunnere enn pølser

Hamburgere kan altså være grei mat så lenge du velger de som inneholder mye kjøtt og ikke altfor mye salt, fett og kalorier. De fleste hamburgere inneholder mer kjøtt og mindre fett enn pølser. Et unntak er noen av gourmetpølsene som også inneholder bra med kjøtt. Men det meste av kjøtt, både pølser og hamburgere inneholder relativt mye salt. Dette er en av grunnene til at vi anbefales å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt.

Bramat tester gourmetpølser

Slik blir hamburgermåltidet sunt og smakfullt

Det mest usunne med et typisk hamburgermåltid er ofte ikke hamburgeren i seg selv, men tilbehøret i form av pommes frites, lyst hamburgerbrød og kanskje massevis av dressing og ost. Da blir det fort mye fett og kalorier.

Velger du derimot grovt hamburgerbrød, tomatbaserte sauser og har på grønnsaker som tomat og løk i tillegg til å servere en god salat eller andre grønnsaker ved siden av, så kan hamburgermåltidet bli et bra måltid, også ernæringsmessig.

Så mye kalorier trenger du

Ikke spis for mye kjøtt

Uansett hva slags hamburgere eller annet kjøtt du velger, så er rådet fra helsemyndighetene klart: Vi bør ikke spise for mye rødt- og bearbeidet kjøtt. Anbefalingene er at vi holder oss under 500 g ferdig tilberedt kjøtt per uke. Mange spiser langt mindre enn dette, men mange spiser også mer. Litt rødt kjøtt kan du gjerne tillate deg. Kjøtt er en veldig god kilde til jern som mange, særlig jenter, får i seg for lite av.

Dette sier forskningen om kjøttinntak og kreft

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av ferske og frosne hamburgere. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, salt og kjøtt i produktene. Innholdet av kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre.