Foto: Erik Helgeneset

Sjekk grovhetsprosenten, ikke bare Brødskalaen.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Mange av oss spiser brød hver dag, og nettopp derfor er det viktig at vi velger et sunt og grovt brød.

Et grovt brød laget av fulkorn inneholder langt mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn et brød laget av finmalt mel.

Derfor bør du spise surdeigsbrød

Forstår du egentlig Brødskalaen?

De fleste brød merkes i dag med Brødskalaen, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet.

En enkel tommelfingerregel er derfor å velge et brød der ¾ eller hele Brødskalaen er farget. Men skal du virkelig velge det groveste brødet er det også lurt å ta en titt på grovhetsprosenten.

Grunnen til dette er at Brødskalaen kan være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis halve sirkelen var skravert, så betyr det at brødet er 50 % grovt. Men slik er det nødvendigvis ikke! Det er nemlig slik at hvis et brød er mer enn 25 % grovt, blir 1/2 av sirkelen i Brødskalaen skravert. Hvis brødet er mer enn 50 % grovt, blir 3/4 av brødskalasirkelen skravert. Et brød som du tror er 3/4 grovt (75 %), kan altså vise seg å bare være 51 % grovt.

Slik finner du det groveste brødet

Sjekk grovhetsprosent og fiberinnhold

Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen. Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Men det er også lurt å sjekke innholdet av fiber, ettersom et brød med høyere grovhetsprosent kan ha lavere mengde kostfiber enn et brød med lavere grovhetsprosent.

Grunnen til dette er at Brødskalaen gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet. Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene. Forskjellen kan også komme av at man har brukt forskjellige typer mel. For eksempel er fiberinnholdet høyere i rugmel enn i hvetemel.

5 grunner til å spise mer fiber

Skadelig med tilsatt gluten?

Gluten er en naturlig bestanddel (protein) i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene vil derfor inneholde gluten.

Gluten gjør at gjærbaksten hever seg. Gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Det fungerer også som et bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med.

Noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig. Dette gjøres for å kunne lage et ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber, og som like vel er luftig. For eksempel når vi baker brød med mye sammalt mel, bygg, rug, havre, frø el.

Noen mener at det er usunt for oss med for mye tilsatt gluten, men dette er foreløpig ikke dokumentert. Likevel har vi i denne testen valgt å ikke gi plusspoeng for høyt proteininnhold (noe vi pleier å gjøre), nettopp fordi et høyt proteininnhold også kan tyde på et høyt innhold av gluten.

Flere unngår gluten

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som har fullskravert brødskala som er å få kjøpt i de største butikkjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4 ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater

Coop Havreproteinbrød

coop-havreproteinbrod

Høyt innhold av fiber og grovhetsprosent på 100. Inneholer lite salt, bra med umettet fett. Dette brødet inneholder også mer protein og mindre karbohydrater enn de andre for deg som er opptatt av det (men dette er ikke tatt med i vurderingen).

terning6

Energi: 1071 kJ (257 kcal)
Fett: 11,0 g
Mettet fett: 1,4 g
Umettet fett: 9,6 g
Karbohydrater: 11,0 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 11,0 g
Protein: 22,0 g
Salt: 0,68 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS

Kiwi 100% grovt

kiwi-100_grovt

Bra med fiber og lite salt. Grovhetsprosent på 100.

terning6

Energi: 997 kJ (238 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,1 g
Karbohydrater: 36,2 g
Hvorav sukker: 1,7 g
Fiber: 8,6 g
Protein: 10,7 g
Salt: 0,60 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS

Coop Fiber&frø

coop-fiber_fro

Bra med fiber og grovhetsprosent på 100. Bra med umettet fett, men mer salt enn de andre vinnerne.

terning6

Energi: 1088 kJ (260 kcal)
Fett: 11,0 g
Mettet fett: 1,2 g
Umettet fett: 9,8 g
Karbohydrater: 20,0 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 9,5 g
Protein: 16,0 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS

REMA 1000 Håndverk dansk rugbrød

rema1000-handverk_dansk_rugbrod

Bra med fiber og grovhetsprosent på 100. Greit med salt og bra med umettet fett.

terning6

Energi: 1157 kJ (276 kcal)
Fett: 9,8 g
Mettet fett: 1,2 g
Umettet fett: 8,6 g
Karbohydrater: 34,3 g
Hvorav sukker: 1,9 g
Fiber: 8,3 g
Protein: 8,6 g
Salt: 0,84 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Coop Northug sportsbrød

coop-northug

Bra med fiber og en grovhetsprosent på 100.

terning6

Energi: 1056 kJ (251 kcal)
Fett: 5,2 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,6 g
Karbohydrater: 33,0 g
Hvorav sukker: 1,9 g
Fiber: 9,4 g
Protein: 13,0 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS

REMA 1000 Grovt&godt

rema1000-grovt_godt

Bra med fiber, greit med salt og grovhetsprosent på 97.

terning5

Energi: 1027 kJ (244 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 36,9 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 8,1 g
Protein: 12,1 g
Salt: 0,80 g
Grovhet: 97 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Coop Rug go´

coop-rug_go

Bra med fiber og grovhetsprosent på 100. Litt høyere saltinnhold enn en del av de andre.

terning5

Energi: 872 kJ (207 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 32,0 g
Hvorav sukker: 1,2 g
Fiber: 9,5 g
Protein: 7,5 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS

REMA 1000 Håndverk ekstra grov

rema1000-haandverk_ektra_grovt

Bra med fiber, greit med salt og grovhetsprosent på 100.

terning5

Energi: 1013 kJ (240 kcal)
Fett: 3,0 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 2,5 g
Karbohydrater: 37,9 g
Hvorav sukker: 2,3 g
Fiber: 8,2 g
Protein: 11,2 g
Salt: 0,77 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Xtra Grovbrød

xtra-grovbrod

Greit med fiber og salt. Grovhetsprosent på 95. Minimalt med umettet fett.

terning5

Energi: 926 kJ (219 kcal)
Fett: 0,3 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 0,0 g
Karbohydrater: 39,0 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 8,0 g
Salt: 0,80 g
Grovhet: 95 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS

REMA 1000 Familie grovbrød

rema1000-familie_grovbrod

Greit med fiber,grovhetsprosent på 97, ikke så mye umettet fett.

terning5

Energi: 1046 kJ (248 kcal)
Fett: 3,6 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 38,1 g
Hvorav sukker: 1,6 g
Fiber: 7,8 g
Protein: 11,9 g
Salt: 0,97 g
Grovhet: 97 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Coop Gullbygg

coop-gullbygg

Bra med fiber og grovhetsprosent på 84. Lite salt og lite sukker.

terning5

Energi: 964 kJ (229 kcal)
Fett: 4,1 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,7 g
Karbohydrater: 31,0 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 8,1 g
Protein: 13,0 g
Salt: 0,69 g
Grovhet: 84 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS

Norgesgruppen Grovbrød

norgesgruppen-grovbrod

Greit med fiber, grovhetsprosent på 91. Lite sukker, ikke spesielt mye umettet fett.

terning5

Energi: 1014 kJ (242 kcal)
Fett: 3,8 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 3,5 g
Karbohydrater: 38,1 g
Hvorav sukker: 1,3 g
Fiber: 7,4 g
Protein: 10,4 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 91 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS

Coop Havrebrød

coop-havrebrod

Greit med fiber, grovhetsprosent på 100. Lite sukker.

terning5

Energi: 886 kJ (210 kcal)
Fett: 3,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 30,0 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 13,0 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS

REMA 100 Prima grovbrød

rema1000-prima_grovbrod

Bra med fiber, grovhetsprosent på 86, lite sukker, lite umettet fett.

terning4

Energi: 978 kJ (232 kcal)
Fett: 1,8 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 1,5 g
Karbohydrater: 40,5 g
Hvorav sukker: 1,3 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 9,6 g
Salt: 0,96 g
Grovhet: 86 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Norgesgruppen Jacobs speltbrød

jacobs-speltbrod

Greit med fiber, grovhetsprosent på 77. Mer salt enn en del av de andre.

terning4

Energi: 1071 kJ (256 kcal)
Fett: 10,3 g
Mettet fett: 1,4 g
Umettet fett: 8,9 g
Karbohydrater: 32,6 g
Hvorav sukker: 1,1 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 10,5 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 77 %
Produsent/distributør: United Bakeries AS

Norgesgruppen Skåret havrebrød

norgesgruppen-skaret_havrebrod

Greit med fiber, grovhetsprosent på 83. Lite sukker.

terning4

Energi: 1054 kJ (252 kcal)
Fett: 4,2 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 3,7 g
Karbohydrater: 38,5 g
Hvorav sukker: 1,5 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 11,5 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 83 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS

REMA 1000 Grovt&godt havre

rema1000-grovt_godt_havre

Greit innhold av fiber, lite umettet fett men også lite sukker. Grovhetsprosent på 81.

terning4

Energi: 999 kJ (237 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 39,5 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 5,5 g
Protein: 10,0 g
Salt: 0,92 g
Grovhet: 81 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

REMA 1000 Grovt&godt bygg

rema1000-grovt_godt_bygg

Greit innhold av fiber, mer salt enn en del av de andre. Lite umettet fett, men også lite sukker. Grovhetsprosent på 81.

terning4

Energi: 947 kJ (224 kcal)
Fett: 1,7 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 38,1 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 5,8 g
Protein: 10,9 g
Salt: 0,96 g
Grovhet: 81 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS

Norgesgruppen Skogbrød

norgesgruppen-skogbrod

Greit innhold av fiber, grovhetsprosent på 79, litt mer salt enn mange av de andre. Ikke spesielt mye umettet fett og mer sukker enn de fleste andre.

terning4

Energi: 1021 kJ (244 kcal)
Fett: 3,0 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 2,7 g
Karbohydrater: 41,4 g
Hvorav sukker: 3,8 g
Fiber: 6,5 g
Protein: 9,6 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 79 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gUmettet fett, gKarbo-hydrater, gHvorav sukker, gFiber, gProtein, gSalt, gGrovhet, %
Coop Havreproteinbrød, Goman Bakeriet AS 1071 257 11,0 1,4 9,6 11,0 1,4 11,0 22,0 0,68 100
Kiwi 100% grovt, Bakehuset AS 997 238 3,5 0,4 3,1 36,2 1,7 8,6 10,7 0,60 100
Coop Fiber&frø, Goman Bakeriet AS 1088 260 11,0 1,2 9,8 20,0 0,9 9,5 16,0 1,00 100
REMA 1000 Håndverk dansk rugbrød, Mesterbakeren AS 1157 276 9,8 1,2 8,6 34,3 1,9 8,3 8,6 0,84 100
Coop Northug sportsbrød, Goman Bakeriet AS 1056 251 5,2 0,6 4,6 33,0 1,9 9,4 13,0 0,90 100
REMA 1000 Grovt&godt, Mesterbakeren AS 1027 244 3,5 0,6 2,9 36,9 1,4 8,1 12,1 0,80 97
Coop Rug go´, Goman Bakeriet AS 872 207 3,4 0,4 3,0 32,0 1,2 9,5 7,5 1,00 100
REMA 1000 Håndverk ekstra grov, Mesterbakeren AS 1013 240 3,0 0,5 2,5 37,9 2,3 8,2 11,2 0,77 100
Xtra Grovbrød, Goman Bakeriet AS 926 219 0,3 0,3 0,0 39,0 1,4 7,5 8,0 0,80 95
REMA 1000 Familie grovbrød, Mesterbakeren AS 1046 248 3,6 0,8 2,8 38,1 1,6 7,8 11,9 0,97 97
Coop Gullbygg, Goman Bakeriet AS 964 229 4,1 0,4 3,7 31,0 0,9 8,1 13,0 0,69 84
Norgesgruppen Grovbrød, Bakehuset AS 1014 242 3,8 0,3 3,5 38,1 1,3 7,4 10,4 0,90 91
Coop Havrebrød, Goman Bakeriet AS 886 210 3,3 0,4 2,9 30,0 0,9 5,1 13,0 0,90 100
REMA 100 Prima grovbrød , Mesterbakeren AS 978 232 1,8 0,3 1,5 40,5 1,3 7,5 9,6 0,96 86
Norgesgruppen Jacobs speltbrød , United Bakeries AS 1071 256 10,3 1,4 8,9 32,6 1,1 6,2 10,5 1,00 77
Norgesgruppen Skåret havrebrød, Bakehuset AS 1054 252 4,2 0,5 3,7 38,5 1,5 6,2 11,5 0,90 83
REMA 1000 Grovt&godt havre, Mesterbakeren AS 999 237 3,1 0,7 2,4 39,5 1,4 5,5 10,0 0,92 81
REMA 1000 Grovt&godt bygg, Mesterbakeren AS 947 224 1,7 0,4 1,3 38,1 0,9 5,8 10,9 0,96 81
Norgesgruppen Skogbrød, Bakehuset AS 1021 244 3,0 0,3 2,7 41,4 3,8 6,5 9,6 1,00 79
Foto: Erik Helgeneset