Foto: Cathrine Borchsenius

De fleste får i seg for lite fiber fordi vi spiser for lite av de matvarene som inneholder mye fiber.

 De beste kildene til fiber er grønnsaker, grove brød og knekkebrød, fiberrike frokostblandinger, frukt, bær, belgfrukter og nøtter.

Fordelen med disse matvarene er ikke bare at de inneholder mye fiber, men at de også er stappfulle av viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter. Mat med mye fiber, altså langsomme karbohydrater, har dessuten et helt annen innvirkning på blodsukker, humør og vekt enn mat som inneholder mye raske karbohydrater.

Det er altså mange grunner til at du bør spise mer fiber. Her er noen av dem:

1. Fiber gir jevnt blodsukker: Spiser du mye fiber, altså langsomme karbohydrater, vil du få et jevnere blodsukker enn hvis du får i deg mye raske karbohydrater i form av sukker og stivelse. Et jevnt blodsukker gir mer overskudd, bedre humør, bedre prestasjon og mindre søtsug.

2. Fiber er bra for vekta: Spiser du mye fiberrik mat, er det lettere å holde vekten eller gå ned i vekt hvis det er målet. Det er flere grunner til dette. Fiberrik mat metter godt, og er ofte relativt kalorifattig. Fiberrik mat gir deg dessuten et jevnt blodsukker, noe som gir mindre søtsug og mindre risiko for overspising og vektoppgang.

3. Fiber reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom: Undersøkelser viser at et kosthold med mye fiber er gunstig for kolesterolet. Fiberrik mat som grønnsaker, bær, frukt og helkornprodukter inneholder dessuten mye antioksidanter som også er med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

4. Fiber er bra for magen: Fiber er bra for fordøyelsen. En god fordøyelse er viktig for helse og velvære.

5. Fiberrik mat er sunn mat: Mat som inneholder mye fiber inneholder som regel også mye vitaminer, mineraler, og antioksidanter. En del fiberrik mat slik som nøtter er dessuten rik på det sunne umettete fettet. Spiser du mye av disse matvarene, vil du derfor automatisk få i deg massevis av sunne og viktige næringsstoffer.