Foto: Corbis - Food Perspectives

En omfattende gruppe av vidt forskjellige stoffer.

Tilsetningsstoffer er naturlige, naturidentiske eller skreddersydde kjemiske stoffer som brukes i matproduksjon for å sikre holdbarhet, gi smak og aroma, gi farge, gi konsistens eller sikre næringsinntak.

Alle tilsetningsstoffer som skal brukes i Norge, må være godkjent av Mattilsynet. Det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i matvarer. Alle stoffene er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren.

Flere typer tilsetningsstoff

I tilsetningsstofforskriften er tilsetningsstoffene delt inn i fire hovedgrupper: "konserveringsmidler og antioksidanter", "fargestoffer", "søtstoffer" og "diverse".

Konserveringsmidler forlenger næringsmidlers holdbarhet ved å hemme forringelse forårsaket av mikroorganismer som bakterier, mugg og gjær. Antioksidanter forlenger næringsmidlenes holdbarhet ved å beskytte dem mot forringelse forårsaket av oksidering, som for eksempel harskning av fettstoffer og misfarging av tørket frukt og syltetøy.

Fargestoffer er stoffer som gir næringsmiddelet farge, eller som gir det tilbake dets opprinnelige farge.

Søtstoffer gir næringsmiddelet søt smak. Det finnes to kategorier av søtstoffer. Den ene er "svakt søtende søtstoffer". Her inngår for eksempel alle sukkeralkoholene (sorbitol, xylitol, isomalt, mannitol, laktitol og maltitol). "Sterkt søtende stoffer" søter fra 30-3000 ganger mer enn sukker.

I gruppen ”diverse” er den mange forskjellige tilsetningsstoffer der de vanligste gruppene er konsistensgivere som emulgatorer, fortykningsmidler og stabilisatorer, og andre tilsetningsstoffer som antiklumpemidler og smaksforsterkere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

sukkertoy-Corbis-Food-Perspectives

E-nummer

Alle tilsetningsstoffer har en europeisk kode, et E-nummer som brukes for å forenkle merkingen av matvaren, derfor kalles de ofte E-stoffer. Regelen er at tilsetnings- stoffene nummereres etter hva slags gruppe de tilhører. Fargestoffer nummereres fra 100-199, konserveringsmidler fra 200 til 299, antioksidanter fra 300 til 399 og konsistensmidler fra 400 til 499. Nummerering fra 500 og oppover omfatter andre typer tilsetningsstoffer, for eksempel søtstoffer.

Liste over E-nr: http://matportalen.no/artikler/2003/11/tilsetningsstoffer_-_hva_betyr_e-numrene

Kilde: www.matportalen.no