Foto: Scottjwaldron, Flickr

En helt ny oversiktsartikkel hevder at omega-3 tilskudd ikke virker på hjertepasienter. Dette er bare halve sannheten.

Denne måneden presenterte greske forskere at kosttilskudd med marint omega-3 ikke beskytter mot hjerte- og karsykdom. Forskerne har gjort en grundig sammenfatning av flere studier med omega-3 tilskudd, der de fleste deltakerne hadde hatt symptomer på hjerte- og karsykdom før studiene startet.

Et samlet resultat fra alle de nærmere 70 000 deltakerne i de ulike studiene var at ca 1 gram marint omega-3 tilskudd pr dag i et helt år ikke beskyttet mot hjerteinfarkt, slag eller død.

Eller sagt på en annen måte: Hvis du allerede har hatt hjerteproblemer, er det ikke nok med et moderat tilskudd av marint omega-3 for å hindre nye symptomer.

Sjømat er mer enn omega-3

For oss som arbeider med sjømat, er dette ikke overraskende. Sjømat inneholder nemlig utrolig mye mer enn marint omega-3, og et kosttilskudd vil dermed aldri kunne erstatte et sjømatmåltid.

I en fiskemiddag vil du få tilført vitamin D, jod, selen, viktige proteiner og energi, i tillegg til marint omega-3. Helsemyndighetene i Norge har foreløpig ikke en egen anbefaling på inntak av marint omega-3, men anbefaler oss å spise 2-3 fiskemiddager i uken. –Nettopp for å forebygge plutselig hjertedød. Men mat er ikke medisin, mat er først og fremst forebygging.

fisk-olje-Food-Basics

Sjømat erstatter annen mat

Magre fiskemiddager kan også være med å redusere inntaket vårt av mettet fett, som også er gunstig for hjertehelsen. Mat gir energi, det tilfører viktige næringsstoff og det kan være en viktig faktor i sosiale sammenkomster.

Forskjellig behov hos syke og friske

De aller fleste deltakerne som ble inkludert i den greske studien, hadde hatt hjerteproblemer i en eller annen form før de fikk tilført marint omega-3. Dette betyr at de i utgangspunktet ikke var helt friske deltakere.

Europeiske matmyndigheter skiller tydelig mellom hvor mye marint omega-3 du bør få i deg avhengig av om du er frisk eller ikke:

  • Friske personer trenger 0,25 g marint omega-3 pr dag for å forebygge fremtidige hjerteproblemer.
  • Personer som allerede er i risikogruppen for hjerte- og karsykdom anbefales mellom 2 og 4 gram per dag.

I den greske studien har 13 av de 18 studiene som er med, brukt doser som ligger under 2 gram pr dag. Med så moderate doser marint omega-3 er det derfor ikke overraskende at de ikke finner effekter hos personer som allerede er i risikogruppen.

Sjømat forebygger fremdeles hjerte- og karsykdom

Den greske studien rokker altså ikke ved de anbefalingene vi allerede har for marint omega-3 i forhold til hjerte- og karsykdom hos ulike befolkningsgrupper. Det er også godt etablert at regelmessig sjømatinntak forebygger hjerte- og karsykdom.

Hovedfokus for den fremtidige sjømatforskningen må nå rettes inn mot effekten på de andre livsstilssykdommene; mental helse, fedme, diabetes og beinskjørhet. Det er der kunnskapshullene er størst.

Denne kronikken sto på trykk i Dagens Næringsliv lørdag 22.09.12.

Kilder:

Evangelos C. Rizos, Evangelia E. Ntzani, Eftychia Bika, Michael S. Kostapanos, Moses S. Elisaf. Association Between Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Risk of Major Cardiovascular Disease Events: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2012;308(10):1024-1033.

FAO/WHO. Report of the joint FAO/WHO expert consultation on the risks and benefits of fish consumption. 2010.

For ytterligere informasjon, kontakt:

Ingvild Eide Graff, forskningssjef ved NIFES

Telefon: 926 52 814, e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Foto: Food Basics