Magnesium er et viktig mineral som kroppen trenger til mange ulike prosesser, blant annet for muskler, nerver, energi, hjerte og stresshåndtering.
Magnesium finnes i mange matvarer, men for at du skal få i deg nok er det viktig at du spiser variert, og nok av de matvarene som er gode kilder til magnesium.
Den anbefalte daglige dosen av magnesium er:
- Kvinner: 280–320 mg per dag
- Menn: 350–420 mg per dag
- Gravide og ammende: 350–400 mg per dag
Hvor lett er det å få nok magnesium gjennom mat?
I teorien kan et variert og balansert kosthold der du spiser nok magnesiumrike matvarer dekke behovet for magnesium. De beste kildene til magnesium er nøtter, frø, grønnsaker og fullkorn.
En del av oss får likevel i oss for lite magnesium. Dette skyldes blant annet at:
- Moderne matvarer inneholder mindre magnesium enn tidligere på grunn av utarmet jordsmonn.
- Bearbeidet mat inneholder svært lite magnesium.
- For å få nok magnesium må man spise en god del magnesiumrike matvarer
Magnesiumtilskudd, hvilken type passer best for deg?
Matvarer som inneholder mye magnesium
Nedenfor er en oversikt over matvarer som er gode kilder til magnesium, sammen med hvor mye magnesium de inneholder per 100 gram:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Et typisk dagsinntak for å dekke magnesiumbehovet kan se slik ut:
- Frokost: Havregrøt med chiafrø og mandler (~150 mg Mg)
- Lunsj: Fullkornssalat med spinat, bønner og avokado (~100 mg Mg)
- Middag: Laks med quinoa og grønnsaker (~90 mg Mg)
- Snacks: Mørk sjokolade og gresskarfrø (~120 mg Mg)
Magnesiumbisclycinat; en naturlig støttespiller for kvinnehelse og hormonbalanse