Foto: Aftenposten

Magnesium er et viktig mineral som kroppen trenger til mange ulike prosesser, blant annet for muskler, nerver, energi, hjerte og stresshåndtering.

Magnesium finnes i mange matvarer, men for at du skal få i deg nok er det viktig at du spiser variert, og nok av de matvarene som er gode kilder til magnesium. 

Den anbefalte daglige dosen av magnesium er:

  • Kvinner: 280–320 mg per dag
  • Menn: 350–420 mg per dag
  • Gravide og ammende: 350–400 mg per dag

Hvor lett er det å få nok magnesium gjennom mat?

I teorien kan et variert og balansert kosthold der du spiser nok magnesiumrike matvarer dekke behovet for magnesium. De beste kildene til magnesium er nøtter, frø, grønnsaker og fullkorn.

En del av oss får likevel i oss for lite magnesium. Dette skyldes blant annet at: 

  • Moderne matvarer inneholder mindre magnesium enn tidligere på grunn av utarmet jordsmonn.
  • Bearbeidet mat inneholder svært lite magnesium.
  • For å få nok magnesium må man spise en god del magnesiumrike matvarer

Magnesiumtilskudd, hvilken type passer best for deg?

Matvarer som inneholder mye magnesium

Nedenfor er en oversikt over matvarer som er gode kilder til magnesium, sammen med hvor mye magnesium de inneholder per 100 gram:

 

Matvare

Magnesiuminnhold (mg per 100 g)

Vurdering

Gresskarfrø

535 mg

Ekstremt rik kilde, lett å tilsette i kostholdet

Mandler

270 mg

Bra kilde, perfekt som snacks

Cashewnøtter

260 mg

God kilde, men energitett

Spinat (rå)

79 mg

Bra plantebasert kilde

Mørk sjokolade (70–85% kakao)

228 mg

God kilde, men høyt kaloriinnhold

Chiafrø

95 mg

Flott for smoothies og frokostblandinger

Banan

27 mg

God hverdagskilde, men ikke nok alene

Havregryn

138 mg

Bra til frokost

Fullkornsbrød

85 mg

Bedre valg enn hvitt brød

Avokado

29 mg

Sunn fettkilde med litt magnesium

Laks

29 mg

 Også rik på omega-3

Bønner (sorte/kidneybønner)

60–80 mg

Bra plantebasert kilde

Tofu

55 mg

Fin kilde for vegetarisk kosthold

Melk

19 mg

Lite magnesium, men en kilde for noen

Et typisk dagsinntak for å dekke magnesiumbehovet kan se slik ut:

  • Frokost: Havregrøt med chiafrø og mandler (~150 mg Mg)
  • Lunsj: Fullkornssalat med spinat, bønner og avokado (~100 mg Mg)
  • Middag: Laks med quinoa og grønnsaker (~90 mg Mg)
  • Snacks: Mørk sjokolade og gresskarfrø (~120 mg Mg)

Magnesiumbisclycinat; en naturlig støttespiller for kvinnehelse og hormonbalanse

Kilder
National Institutes of Health – Magnesium Fact Sheet
🔗 https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
European Food Safety Authority (EFSA) – Magnesium and Health
🔗 https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/magnesium
Harvard School of Public Health – Magnesium and Health
🔗 https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/magnesium/