Foto: Jon Harald Knutsson

Vitaminet som er viktigere enn vi har trodd.

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i flere former. De to vanligste er vitamin K1 (fyllokinon) som er den formen som lages i grønne planter, og vitamin K2 (menakinon) som syntetiseres av bakterier i tarmen hos mennesker og dyr. Tidligere trodde man at kroppen produserte nok vitamin K selv, men i dag vet vi at vi også trenger å få vitamin K fra maten.

Viktig for at vi skal stoppe å blø

Vitamin K er en viktig faktor for blodets koagulering. Når vi blør vil det etterhvert stoppe å blø fordi blodet levrer seg. Levrer blodet seg for lite stopper det ikke å blø, og levrer det seg for mye kan det forhindre tilførselen av blod til kroppens andre organer. I denne prosessen spiller vitamin K en sentral rolle.

Nyfødte er spesielt utsatt for vitamin K-mangel fordi det ikke skjer en god nok transport av vitamin K fra den gravide til fosteret via morkaken samtidig som nyfødte har en lav produksjon av protrombin som er nødvendig for blodets koagulering. Brystmelk inneholder dessuten lite vitamin K. Derfor får alle nyfødte en injeksjon av 1 mg vitamin K for å redusere risikoen for blødninger.

K-vitamin er nødvendig for dannelse av flere typer proteiner, spesielt proteiner som er involvert i koagulering av blod. Siden morsmelk inneholder relativt lite K-vitamin, og siden tarmfloraen er begrenset den første tiden etter fødselen, har nyfødte relativt stor risiko for å utvikle alvorlige blødninger som følge av K-vitaminmangel.

Knyttet til beinhelse og risiko for beinskjørhet

Det er et nært samspill mellom vitamin K og vitamin D ved at disse to vitaminene samarbeider om å binde kalsium til skjelettet. Derfor er både kalsium, vitamin D og vitamin K viktig for beinhelsa. Dette betyr at selv om vi drikker mye melk og får i oss nok kalsium, vil kalsiumet ikke kunne bindes til skjelettet hvis vi ikke får i oss nok vitamin K. Mangel på vitamin K kan derfor være en av årsakene til at den høye forekomsten av beinskjørhet i Norge til tross for at vi drikker mye melk.

Lavere inntak enn anbefalt

Det finnes foreløpig ingen offisielle norske anbefalinger for inntak av vitamin, men de nordiske næringsstoffanbefalingene anbefaler foreløpig at vi får i 1 mikrogram (µg) vitamin K per kilo kroppsvekt for både barn og voksne. Anbefalingen er basert på hvor mye vitamin K vi trenger for at blodet skal størkne etter små og store blødninger. Verdiene tar ikke hensyn til hva som er optimalt for ben- og hjertehelsen. Anbefalt dose er mye omdiskutert og er i USA nylig foreslått hevet til 120 µg/dag for menn og 90 µg/dag for kvinner over 19 år. Undersøkelser viser at både kvinner og menn i Norge har et betydelig lavere inntak av vitamin K enn anbefalt.

Gode kilder til vitamin K

Mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat, brokkoli, grønnkål, rosenkå, surkål, brennesle, ruccola og andre mørkegrønne salatsorter inneholder mye vitamin K. Innholdet av vitamin K i slike grønnsaker er som regel over 100 µg vitamin K per 100 gram grønnsak. Det er også en del vitamin K i vegetabilske oljer (særlig rapsolje, soyaolje og olivenolje), nøtter, frø og margarin. I tillegg får vi vitamin K fra kjøtt, lever, nyrer, egg og en del oster og andre meieriprodukter (Styrk syrnet melk, cottage cheese, kesam mm). Gjærede produkter som kimchi og natto kan inneholde mye vitamin K.

NB for deg som går på blodfortynnende medisiner

For deg som bruker blodfortynnende medikamenter som Marevan (warfarin), er det viktig å ha et stabilt inntak av matvarer som er rike på vitamin K. Marevan virker nemlig ved å blokkere den effekten vitamin K har på blodets evne til å koagulere. Et plutselig økt inntak av vitamin K kan derfor hemme effekten av Marevan, slik at blodet levrer seg lettere.

Dette betyr ikke at du som bruker blodfortynnende medisiner må begrense inntaket av matvarer med et høyt vitamin K innhold, men at du må justere dosen medisiner etter hvor mye vitamin K du pleier å få i deg gjennom kosten. Det er også viktig at du prøver å sørge for et mest mulig stabilt inntak av vitamin K.

Kilder:

Grunnleggende ernæring, Aschehoug forlag

https://tidsskriftet.no/2004/06/tema-ernaering/biologiske-effekter-av-vitamin-k-og-forekomst-i-norsk-kosthold

https://nhi.no/kosthold/ernaring/kroppen-trenger-mer-vitamin-k2/

https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernaering/anbefalinger-for-tilforsel-av-energi-og-naeringsstoffer-til-spedbarn-611-maneder/k-vitamin-nyfodte-i-norge-far-rutinemessig-k-vitamin-som-injeksjon-eventuelt-som-ukentlig-tilskudd-i-tre-maneder

https://sunnhet.wordpress.com/author/gjegyr/

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/spis-riktig-nar-du-bruker-marevan/