Foto: Thinkstock

Lei av å høre om alt du ikke bør spise for mye av i julen?

Du er sikkert lei av å høre hvor feit juleribba er, at en middag med pinnekjøtt gi deg flere kalorier enn hva du trenger på en dag og hvordan du kan gjøre gjøre maten sunnere! Men det er også mat i julen som er sunn og god!

Spis julematen og kos deg, er vårt råd i bramat.no

Det er heller hva du spiser mellom hovedmåltidene du kan gjøre noe med. Kutt ned på småspisingen av sjokolade, småkaker og julebrus dagen igjennom. Spar dette til etter middagen. Spis heller frukt, nøtter og frukt når du har lyst på godt på dagen.

Og har du en deilig julebuffet foran deg; spis sild, laks, eggerøre, skinke, rødbetsalat, roastbiff, og ikke bare det feteste kjøttet.

Bramat tester røkt laks og ørret

Nå smaker denne frukten best!

Appelsin og klementiner er på sitt beste nå - også ernæringsmessig. Spiser du to appelsiner eller tre klementiner har du fått dekket vitamin C-behovet ditt.

Du trenger ikke å bekymre deg for at frukten inneholder fruktsukker, dette er nemlig ikke unyttige kalorier. Spiser du denne frukten får du i deg blodtrykkssenkende kalium og tarmregulerende fiber. Dessuten inneholder sitrusfruktene 86 % vann.

Dette er en sunn motvekt til julens salte, tunge mat. Appelsinen tar i tillegg tid å skrelle så det er neppe fare for overkonsum her.

7 sunne sorter

Knekk nøttene selv

Nøtter fremheves som fete og kaloririke, men de er også protein-, vitamin- og mineralrike. Og uten tilsatt sukker, naturligvis.

Dessuten blir ikke alt fettet tatt opp fra nøttene. Et mye ernæringsmessig bedre valg enn småkaker som består hovedsakelig av hvetemel, sukker og smør! Knekk nøttene selv og spis dette når du har lyst på noe å tygge på.

Sett frem en skål med mandler som er lett å forsyne seg av!

Slik lager du hjemmelaget marsipan

Tørket frukt

Fiken og dadler er populært nå i julen. Når frukt tørkes, blir de søtere. Det skyldes av når vannet forsvinner, blir fruktsukkeret mye mer konsentrert.

Det er likevel et bedre valg enn sjokolade. Sjokolade er også fet, men i tillegg rik på sukker og ikke fullt så næringsrik, skjønt velger du mørk sjokolade så kommer du bedre ut.

Spiser du 3 fiken eller dadler har du fått i deg 1/4 av dagsbehovet for fiber. De bidrar også til kobberinntaket. Kobber er nyttig for energistoffskiftet og immunforsvaret.

Slik unngår du at vekten går opp i julen

Drikk rett

Gløgg og brus kan ikke anbefales døgnet rundt - heller ikke i julen. Men det kan vann, mineralvann (vann med kullsyre), julete og kaffe som alle er fri for tilsatt sukker. Men vær obs, en del mineralvann med smak inneholder faktisk sukker og syre. Ingen av delene er bra for tennene.

Et tips er å skive opp en appelsin og ha den i vann med isbiter eller i mineralvann. Leksende og godt! 

Rød- og hvitvin er dessuten bedre alternativer enn øvrig alkoholholdig drikke når det kommer til kaloriinnhold. Alkoholholdig drikke fører forøvrig til nedsatt fettforbrenning og økt appetitt, ikke rart vi blir stappmette av julematen.

Slik får du en sunn jul!

God jul og husk:

Følg vanlig måltidsrytme gjennom jula og kom deg i aktivitet.

En spasertur (eller skitur om du har snø) ut gjør underverker for sjel og legeme, også i jula!