Foto: matprat.no

Julemat, ikke så usunt som mange tror!

Julen nærmer seg, og mange har allerede vært på flere julebord, sammenkomster og fester. Det bugner av god mat og drikke, og mange gruer seg til å gå på vekten i januar.

Tjuvstart på nyttårsforsettene

Hvis du er en av dem som sliter med å holde vekten, så har vi i BraMat et lite tips:

Glem nyttårsforsetter der du bestemmer deg for å trene hver dag og spise minimalt eller overdrevent sunt. Slike forsetter ryker som regel etter kort tid, og bidrar dessuten ofte til at du spiser desto mer i julen fordi du utsetter ditt nye og sunne liv til januar.

Bestem deg heller for å bruke disse dagene av året til å komme inn i en livsstil du kan leve godt med i årene fremover. Skal du bli sunnere, friskere eller gå noen kilo ned i vekt, er det nemlig viktig at du finner frem til en livsstil som passer din smak, din økonomi og dine vaner.

Nødvendig med litt prøving og feiling

En ting er å bestemme seg for å endre livsstil. En helt annen ting er å gjøre det. Å legge om mat- og treningsvaner krever både tid, tanker og ikke minst motivasjon. Bruker du resten av 2014 på å finne ut hvordan du kan komme inn i en sunnere livsstil, og gjerne prøve og feile litt, er du mye bedre rustet til å nå målet ditt i 2015 - og resten av livet, enn hvis du ikke begynner å tenke på hvordan du skal klare å leve sunnere før på nyåret.

Unn deg litt vin

Selv om du bestemmer deg for å begynne å leve litt sunnere allerede nå, betyr det ikke at du får en kjedelig jul der du ikke kan nyte noe av all den gode mat og drikken som kommer frem i jula. Det gjelder bare å ta de rette valgene! Og selvfølgelig å spise og drikke med måte.

Ta deg gjerne en øl eller noen glass med vin, men ikke mange ganger i uka. Husk at den oppstemte følelsen du kan få når du drikker alkohol, kommer etter det første glasset og blir IKKE større hvis du drikker mer. Alkohol har dessuten en tendens til å gjøre deg mer sulten, og få deg til å ”glemme” målet du satte deg om å ikke spise deg proppmett på julebordet. Så ta deg gjerne et par glass, men ikke mange glass!

Sunn julemat

Det finnes massevis av feit og kaloririk julemat slik som ribbe, pinnekjøtt, medisterpølser, sauser og sylte. Men det finnes også mye sunn og god julemat som du gjerne kan spise selv om målet er en sunnere livsstil eller noen kilo ned i vekt.

Tenk bare på all den gode fisken slik som sild, gravlaks, røkelaks, rakefisk, lutefisk og torsk. Mye av kjøttet som kommer frem i jula er også sunn og mager slik som kalkun, roastbiff og skinke.

Eggerøre, kokte grønnsaker, surkål, rødkål, nøtter og klementiner er eksempler på annen mat som ofte serveres i jula og som du gjerne kan spise. Smak gjerne på saus, kaker og godteri, men ikke spis deg mett på det.

Og sist men ikke minst: Jo mer du får beveget deg, desto mer kan du tillate deg å spise. Ta deg tid til en tur eller treningsøkt mellom juleselskapene. Resultatet vil høyst sannsynlig være at du føler deg langt bedre når julen er over.