Naturens egen supergrønnsak.
Hvis du skal velge EN grønnsak som du skal begynne å spise mer av, så er det i følge amerikanske CDC (Center for Disease Control and Prevention) lurt å velge brønnkarse. De har nemlig rangert brønnkarse til å være den sunneste av alle grønnsaker!
Basert på 17 næringsstoffer, gjorde de en rangering av hvilke grønnsaker som inneholdt mest av disse næringsstoffene, og fant at 100 kcal fra brønnkarse dekket 100 % av dagsbehovet for disse næringsstoffene. Du skal spise relativt mye brønnkarse for å få 100 kcal fra brønnkarse, men denne listen viser likevel at brønnkarse er en svært næringsrik grønnsak!
Bra før trening
Brønnkarse er ikke bare sunt, forskere i Skotland har nemlig vist at hvis man spiser brønnkarse før en hard treningsøkt, så kan det redusere risikoen for skader og utmattelse.
Forskerne mener at det er det høye nivået av antioksidanter i brønnkarse, som er med på å dempe det naturlige stressnivået i kroppen som følger etter hard fysisk aktivitet.
Studien er publisert i the British Journal of Nutrition, og forskerne som utførte studien sier at resultatene tyder på at det å innta en relativt liten dose (ca 85 g) brønnkarse hver dag, kan øke nivået av viktige antioksidanter som kan beskytte kroppen og øke den positive effekten trening har på kroppen.
Reduserer risiko for kreft
En enda viktigere grunn til å spise brønnkarse, er at det kan se ut til at brønnkarse kan redusere risikoen for kreft.
I likhet med brokkoli og grønnkål, er brønnkarse medlem av kålfamilien. Når man tygger eller hakker disse grønnsakene, skilles det ut en rekke fotokjemikalier som kan være med på å redusere risikoen for kreft.
Alle medlemmene av kålfamilien inneholder mange av disse plantestoffene, men brønnkarse er særlig rik på fenylethyl isothiocyanat ( PEITC ). Noen forskere tror at dette gir en sterk beskyttelse mot kreft ved å forstyrre utviklingen av kreftsvulster.
Mindre rynker og penere hud
Hvis målet er mindre rynker og penere hud, bør du i følge en engelsk studie begynne å spise brønnkarse hver dag. I denne studien så man at 10 av 11 kvinner opplevde synlige forbedringer i huden etter å ha lagt til en pose brønnkarse til dietten sin daglig i fire uker.
I tillegg så 7 av 10 personer i studien en forbedring på rynkene sine.
Doktor Sarah Schenker, ledende ernæringsfysiolog som var med på studien, sier at det er betakarotenet i brønnkarsen som er bra for huden.
Betakarotenet beskytter mot frie radikaler, som ødelegger hudcellene, men i følge Dr Schenker, må det en høy konsentrasjon av vitamin C til for å fullføre denne prosessen. Brønnkarse er også rik på vitamin C og vitamin E, noe som kan forklare den positive virkningen brønnkarse kan ha på huden.
Kilder:
http://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htmhttp://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htmhttp://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?aid=8824378&fileId=S0007114512000992
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120425115338.htm
http://www.alive.com/food/wonderful-watercress/
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2216852/Eat-way-facelift-Watercress-latest-wonder-food-battle-anti-ageing.html
http://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/06/05/finally-a-list-of-powerhouse-fruits-and-vegetables-ranked-by-how-much-nutrition-they-contain/

