Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Ikke giftig, men heller ingen matsopp. 

Hvis du har vært på sopptur, har du antakelig truffet på denne typen. Små gyllne, og temmelig like ekte kantarell. Ihverfall for oss som ikke er virkelige soppkjennere.

Men dette er ikke kantarell, men falsk kantarell, eller Hygrophoropsis auranticca som den heter på latin. 

Falsk kantarell er ikke giftig, men regnes heller ikke som noen matsopp. Det er altså ingen krise hvis du allerede har plukket og fortært litt av denne soppen. 

Forskjellen på ekte og falsk kantarell

De som plukker sopp ofte, har ingen problemer med å skille mellom ekte og falsk kantarell. Er du derimot en av dem som bare plukker sopp en gang i blandt, kan du fort ende opp med falske kantareller i soppkurven. 

Den største forskjellen på falske og ekte kantareller, er at falske er matte i overflaten, mens ekte kantareller er glatte. De ekte kantarellene (Cantharellus cibarius),har en eggegul farge, mens falske kan ha en rødgul eller blekgul farge. 

De ekte kantarallene kan ha en innrullet hattekant når de er små (noe som gjør det litt vanskelig å skilne unge ekte kantaraller fra unge falske kantareller), men ekte kantareller kan få en tydelig traktefasong, noe de falske ikke har.

På undersiden av hatten til den ekte kantarellen er det langt nedløpende og gaffeldelte ribber med tverrforbindelser. Kjøttet i både hatt og stilk er fast og nesten hvitt. Arten finnes ofte i store forekomster, i motsetning til de falske som kan opptre mer spredt. 

Falske kantareller kan likne på de ekte, men er en skivesopp. Disse skivene kan løsnes fra hatten.  Stilken er ganske tynn, kjøttet er løst og går i farge over mot det oransje. Den vokser ofte enkeltvis, som en saprofytt i barskog.

Falsk kantarell trives i og etter tørre somre slik som i år. 

Se forskjellen på falske og ekte kantareller her.

ekte-kantarell2-thinkstock

 

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke