Foto: morguefile.mantasmagorical

Det du spiser og drikker før du legger deg kan påvirke søvnen.

Det er mye som tyder på at det er en sammenheng mellom søvn og helse og at dårlig søvn kan virke negativt inn på kosthold, vekt og spisemønster. Underskudd på søvn kan endre våre matvalg, og har også blitt sett i sammenheng med økt forekomst av overvekt.

Det vi vet mindre om er hvordan kosthold og næringsstoffer kan virke inn på søvnen. Kan det vi spiser og drikker før vi legger oss ha noe å si for hvor godt vi sover?

Protein som virker søvndyssende

Noen mener det er lurt å spise protein før man legger seg, fordi aminosyren tryptofan som finnes i protein, kan gjøres om til serotonin og melatonin som begge virker inn på søvn og årvåkenhet.

Tilskudd av tryptofan eller melatonin blir noen ganger brukt som søvnmiddel, selv om det ikke er godt nok dokumentert at dette faktisk har noen effekt.

Det vi vet er at karbohydrater gjør tryptofan mer tilgjengelig for hjernen, noe som kan være grunnen til at karbohydratrike måltider kan gjøre oss søvnige. Et råd for bedre søvn er derfor å spise noe som inneholder både karbohydrater og protein slik som frokostblanding med melk, eller brød med proteinrikt pålegg.

Melk fra kuer som er melket om natten

De fleste land har tradisjonelle "kjerringråd" for hva man bør spise og drikke for å sove godt. I mange vestlige land ansees for eksempel melk for å være en drikk som fremmer god søvn. En studie som ble gjort for over 80 år siden, kom frem til at et kveldsmåltid med cornflakes og melk førte til lengre og mer uavbrutt søvn.

En nyere studie blant eldre, viste at vanlig melk ikke hadde noen innvirkning på søvnen, men melatonin rik melk så ut til å fremme bedre søvn om natten. Melatonin er en naturlig komponent i kumelk, men konsentrasjonen av melatonin øker betydelig hvis kuene melkes om natten.

Frukt og kamillete

Mange drikker kamillete om kvelden for å sove bedre, selv om det ikke er funnet noen sammenheng mellom søvn og kamille.

Det har blitt forsket lite på hvordan maten du spiser før du legger deg virker inn på søvnen. Det har blitt gjort noen undersøkelser der man har sett på hvordan matens sammensetning av karbohydrater, fett og protein har virket inn på søvnlengden, men resultatene er sprikende.

Noen undersøkelser viser at søvnen kan forbedres hvis man drikker kirsebærjuice eller spiser et par kiwi før leggetid, men det er her snakk om små undersøkelser så her må det gjøres flere studier for å kunne si noe om det virkelig er slik.

Dropp koffein før leggetid

Mange drikker minst 4 kopper kaffe, te, eller annen koffeinholdig drikke hver dag. Koffein virker oppkvikkende ved å blokkere hormonene i hjernen som gjør oss søvnige. Mye koffein kan virke stimulerende en kort stund, men ikke over lang tid. Det kan likevel være lurt å unngå koffeinholdig drikke før leggetid ettersom den oppkvikkende effekten kan vare flere timer.

Alkohol før leggetid?

En del mennesker drikker vin, øl, eller annen alkoholholdig drikke om kvelden, slik at de lettere skal få sove. Dette er en utbredt misforståelse, for selv om alkohol kan gjøre deg avslappet og føre til at du lettere faller i søvn, kan alkohol forstyrre søvnen utover natten.

Alkohol vil også føre til at du ikke kommer inn i like dyp søvn som du ellers ville ha gjort. Drikker du alkohol før du legger deg, kan du derfor våkne opp neste dag og føle deg trøtt til tross for at du har tilbrakt mange timer i sengen.

Kilder:
Diet promotes sleep duration and quality, Katri PeuhkuriCorresponding author contact information, Nora Sihvola, Riitta Korpela. Nutrition Research
Volume 32, Issue 5, May 2012, Pages 309–319. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531712000632
http://www.sleepfoundation.org/article/sleep-topics/food-and-sleep