Foto: Tine Poppe

Slik blir du sunnere, slankere og sterkere.

Det er sommer, det er varmt, og planen du hadde før sommeren om å trene mye i ferien har gått i vasken for lenge siden. Kjenner du deg igjen i dette, er du ikke alene.

Dropp dårlig samvittighet

Kanskje har du dårlig samvittighet for at sommeren ikke ble helt som planlagt når det kommer til mat og trening. I tilfellet har vi et viktig tips til deg:

Legg bort all dårlig samvittighet, ikke tenk på alt du har spist og drukket som du ikke burde ha spist og drukket. Bry deg heller ikke om at du har trent og beveget deg lite.

En viktig pause for kroppen

Kanskje har kroppen din hatt godt av en liten time-out der du har fått mye ro i form av søvn og lite bevegelse, og der du virkelig har kost deg med god mat og drikke. Over lengre tid vil en slik time-out fort kunne føre til både overvekt og lite energi, men i en kort periode kan det kanskje bare være bra for deg. En skikkelig deilig pause fra all fokus på kropp, mat, trening og sunnhet.

Sett deg mål for høsten

Hvis målet er å bli slankere, sunnere, sterkere, eller i bedre form, kan det være lurt å bruke den siste tiden av ferien til å tenke gjennom hvordan du har tenkt til å oppnå målene dine. Se for deg hvordan du ønsker at hverdagen skal se ut når du er tilbake på jobb eller skolebenken. Still deg selv spørsmål som:

 • Hvor mange dager i uken skal du trene?
 • Hva ønsker du å trene?
 • Hva er målet med treningen? Mer muskler, mindre fett, bedre kondisjon?
 • Hva/hvem kan motivere deg til å få trent så mye og så bra som du ønsker?

Konkrete planer for et sunnere kosthold

Det samme gjelder kostholdet. Hvis du alltid har hatt lyst til å spise enda litt sunnere, kan høsten være en fin tid å komme inn i gode vaner. Et viktig poeng er at det sjeldent nytter å bare bestemme seg for å spise sunnere. Du må ha helt konkrete planer for hvordan du skal få i deg mer av den sunne maten og mindre av den usunne maten.

Hva som skal til for å gjøre ditt kosthold sunnere, avhenger helt av hva slags kosthold du har nå. Men, det kan for eksempel være ting som:

 • Spise en ekstra grønnsak hver dag, for eksempel en gulrot til lunsj
 • Lage smoothie av massevis av bær flere ganger i uken
 • Spise fiskepålegg som makrell i tomat minst 2 ganger i uken
 • Spise fisk til middag minst 2 ganger i uken
 • La halvparten av middagstallerken være fylt med grønnsaker
 • Velge grovt knekkebrød eller grovt brød fremfor finere typer
 • Prøve ut en ny, sunn middagsoppskrift en gang i uken
 • Konsekvent velge rent kjøtt eller mager kjøttdeig (karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, kjøttdeig av svin) fremfor farsemat som pølser og kjøttkaker.
 • Spise minst 2 frukter om dagen.

En ting av gangen

Når du har tenkt nøye gjennom hvordan du ønsker at høsten skal se ut mht mat og trening, er det viktig å sette seg realistiske mål. Ta en ting av gangen. La den første uken etter ferien få lov til å bli en "oppstartsuke" der du sakte men sikkert kommer inn i hverdagen.

Uken etter kan du ha som mål å komme i gang med treningen, og uken etter der igjen kan du ha som mål å få trent like mange ganger som du ønsker å trene hver uke resten av høsten. Det samme gjør du når det kommer til mat; La den første uken bli en gradvis overgang fra ferie til hverdag. Uken etter starter du med et av målene dine, for eksempel å ta tran hver dag. Uken etter der igjen fortsetter du med å ta tran, og begynner med et nytt mål, for eksempel prøve ut en ny middagsoppskrift.

Det er hva du gjør over tid som teller!

Og sist men ikke minst: Går det en uke der du ikke har klart å gjennomføre målene du har satt deg, så dropp dårlig samvittighet. Se fremover, og husk at det er hva du gjør over tid som betyr noe, ikke hva du gjør en enkelt dag eller uke.

Foto: Tine Poppe, fra boken "Tren deg sprek, spis deg slank" Aschehoug forlag