Foto Thinkstock

Sunt kosthold forebygger psykiske lidelser.

Det nærmer seg vinter og mørkere tider. Er du av typen som har lett for å bli nedfor i vinterhalvåret, kan det være lurt å tenke på kostholdet.

Mer deprimerte nordmenn

Ifølge Folkehelseinstituttet vil mellom 25 og 52 % av nordmenn rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. Statistikken inkluderer både milde, forbigående depresjoner og mer alvorlige tilstander. Statistikken viser også at kvinner er mer utsatt enn menn, og at Oslo skiller seg ut med spesielt høy forekomst av depresjon i forhold til resten av landet.

Forskning på kosthold og depresjon

Alle er kjent med at det vi spiser påvirker kroppen vår, men hva med hjernen? Siden psykiske lidelser er et økende problem i den vestlige verden, er dette et område det forskes mye på. Men det er viktig med store, langvarige studier for å få gode resultater.

Mange av studiene som presenteres er såkalte tverrsnittstudier. I disse ser man på forekomst, for eksempel om personer med et usunt kosthold også er deprimerte. Dermed kan man ikke kan si noe om årsakssammenheng, altså hva som kom først.

Sunt kostholdsmønster vist gunstig

En ny studie fra Finland har fulgt voksne menn i mange år og undersøkt kostholdet deres over tid. I denne studien fant man at et sunt kostholdsmønster, definert som rikt på grønnsaker, frukt, bær, fullkorn, kylling, fisk og mager ost, er assosiert med lavere risiko for å utvikle depresjon.

Et usunt kostholdsmønster derimot, basert på pølser, prosessert kjøtt, søte kaker, godteri og søte drikker, hvitt brød og friterte potetprodukter var assosiert med økt forekomst av depresjonssymptomer.

Resultater fra den norske Hordalandstudien publisert i 2011 viser akkurat det samme som den finske studien, men den er en tverrsnittstudie som altså kun kan brukes til å støtte de nye finske funnene.

Hjernen trenger flere ulike næringsstoffer for å fungere optimalt
Noen matvarer og næringsstoffer er spesielt interessante i forhold til hjernen, nemlig omega-3 fettsyrer, folat og vitamin B12.

Omega-3 og andre flerumettede fettsyrer er de foretrukne fettsyrene i hjernen, og er svært viktige for at hjernen skal fungere optimalt. Studier både på forebygging og behandling av depresjon med tilskudd av omega-3 gir derimot blandede resultater. For lavt inntak vil likevel trolig være ugunstig for hjernen, dermed kan det være lurt å ta tran i vinterhalvåret for å sikre at man får i seg nok omega-3.

Les også: Fisk er viktig for hjernen

B-vitaminene folat og B12 er tett knyttet til neurodegenerative sykdommer. B12 får vi fra animalske produkter som kjøtt, melk og lever, mens folat finnes i frukt og grønnsaker. Mange land beriker blant annet mel med folat, men dette praktiseres ikke i Norge og det er derfor ekstra viktig at vi får i oss nok folat gjennom kosten. Studiene på effekten av disse vitaminene på depresjon gir ennå ingen konklusjoner, men det henger godt sammen med at frukt, grønnsaker, bær, kylling og fisk virker beskyttende mot depresjon.

Husk og trene i vinterhalvåret

I tillegg til et sunt kosthold er fysisk aktivitet svært viktig for å unngå depresjon. Trening er faktisk vist å virke like godt som medikamenter mot moderat depresjon!

Les. Trening, den perfekte hjernemedisin?

I tillegg vil regelmessig trening bidra til å redusere risikoen for vektøkning i vinterhalvåret, som selvfølgelig også er bra for humøret.

Kilder:
• Psykisk helse i Norge, Faktaark fra Folkehelseinstituttet, http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=List_6212&Main_6157=6263:0:25,6336&MainContent_6263=6464:0:25,6337&List_6212=6218:0:25,6338:1:0:0:::0:0
• Jacka, F.N et al. The association between habitual diet quality and the common mental disorders in community-dwelling adults: the Hordaland Health study. Psychosomatic Medicine, 2011 Jul-Aug;73(6):483-90. doi: 10.1097/PSY.0b013e318222831a
• Ruusunen, A. Diet and depression. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences, no 185, September 2013