Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Trikset er å starte tidlig.

Frukt, bær og grønnsaker er stappfulle av vitaminer og antioksidanter, og er noe av det sunneste vi kan spise. De som spiser frukt og grønt som barn, har mindre risiko for sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer senere i livet.

Undersøkelser viser at de som spiser sunt som barn, fortsetter å ha et sunt kosthold resten av livet. Foreldre har altså en unik mulighet til å påvirke sine barns matvaner i positiv retning.

Start med ammingen

Mødre som ammer, kan begynne på påvirke sine barns smakspreferanser allerede fra de er små. Melken får nemlig smak av det moren selv spiser. Frukt og grønnsaker inneholder mye antioksidanter, og noen av disse stoffene kan ha en litt bitter smak. Barn som har kjent denne smaken gjennom morsmelk, har lettere for å like frukt og grønt enn barn som ikke har fått morsmelk. De som ammer bør altså spise mye frukt, bær og grønnsaker i ammeperioden.

5 om dagen

Både voksne og barn anbefales å spise minst 5 porsjoner frukt, bær eller grønnsaker hver dag. For et barn, vil et porsjon tilsvare den mengden frukt eller grønt som det er plass til i barnets hånd. Mens et eple tilsvarer en porsjon for en voksen, vil altså en eplebit eller en 4-5 druer være en barneporsjon med frukt.

Viktig med tilgjengelighet

Mange barn er glad i frukt og grønt, men spiser likevel litt for lite av det. Litt av grunnen er kanskje mangel på tilgjengelighet. Undersøkelser viser at barn som blir tilbudt frukt, bær og grønnsaker ofte, også vil spise mer av dette. Ønsker du at barnet ditt skal få i seg mye frukt og grønt, holder det altså ikke å bare servere grønnsaker til middag.

Slik gjør du det

Å få barn til å spise mer frukt, bær og grønnsaker, handler om to ting; tilgjengelighet og tilvenning. Hvis barnet ditt ikke er spesielt glad i frukt og grønt, så gi ikke opp. Mange barn må nemlig smake maten gang på gang før de liker den. Et tips er å gi søt frukt etter et lite måltid med grønnsaker fordi det dermed gir positive assosiasjoner til slik mat.

Slik kan du få i barna mer frukt og grønt:

  1. Start allerede fra morgen av. Tilby barnet frukt før, under eller etter frokost.
  2. Skjær opp frukten. Barn spiser mer frukt når de får den oppdelt.
  3. Ha cherrytomater, og biter av gulrot, kålrot eller frukt i matboksen.
  4. Lag smoothies minst en gang i uken, gjerne oftere. Jo mer bær du putter i smoothiesen, jo mer antioksidanter sørger du for at barnet får i seg.
  5. Kutt opp grønnsaker og server før middag mens du lager middagen ferdig. Da er barna sultne, og spiser dermed mer grønnsaker. Server gjerne med en dip, for eksempel laget av kesam tilsatt litt dip pulver.
  6. Kutt opp frukt og server som snacks til barne tv eller mellom måltidene når barnet er litt småsulten. Mye bedre enn å gi en kjeks eller andre søtsaker.
  7. Lag middager der barnet selv kan velge hva slags grønnsaker det ønsker. En sikker suksess er taco wraps der man setter frem mange skåler med ulike grønnsaker slik som tomat, agurk, paprika, mais, salat, avokado og oliven. Ofte spiser barna mer grønt når de får servert det på denne måten.
Kilde: Bare Barnemat; Janne Kvammen, Christine Henriksen