Foto: Thinkstock

Pass på at jentene får i seg nok jern!

Kroppen endrer seg mye i tenårene. Både jenter og gutter vokser i høyden, guttene øker muskelmassen drastisk mens jentene får mer fettvev. Derfor har også tenåringer andre behov for næringsstoffer enn voksne.

Energibehovet varierer og er individuelt

Akkurat som hos voksne, varierer energibehovet til tenåringer avhengig av hvor aktive de er. Ettersom guttene får mer muskelmasse når de blir eldre, får de også et høyere basalbehov enn jentene.

De fleste tenåringer opplever også en vekstspurt på ca to år, og i denne perioden kan de ha ekstra behov for energi og protein.

Den enkleste måten å følge med på om tenåringen får i seg passe mye energi, er å følge med på vekten og BMI.

Proteiner er viktige for vekst

Proteiner er byggesteinene i kroppen, og i vekstfaser kan ungdom ha større behov enn voksne. Heldigvis får de fleste unge i Norge i seg nok protein fra kjøtt, melkeprodukter og kornvarer.

Det kan likevel være lurt å følge med litt ekstra hvis aktivitetsnivået er høyt og inntaket av proteinfattige matvarer som brus, boller og godteri er høyt. Spiser de seg mette på slik mat, kan inntaket av protein og andre viktige næringsstoffer bli for lavt.

Husk fiber til frokost

I ungdomstiden er påvirkningen fra venner og medier stor, og mange er også ekstra påvirkelige. Blant annet er det mange som slutter å spise frokost. Dette er uheldig fordi frokost er vist å være viktig for konsentrasjonen på skolen.

I tillegg er frokosten et måltid der vi får i oss mange viktige næringsstoffer. Frokosten inneholder gjerne melkeprodukter som bidrar med proteiner og kalsium, grove kornprodukter som inneholder fiber og jern, og selve frokostmåltidet er forbundet med opprettholdelse av en sunn vekt.

Har ungdommer spesielle vitamin- og mineralbehov?

Vitaminer og mineraler er også nødvendige for kroppsvekst. Den enkleste måten å sørge for at ungdommen får i seg nok vitaminer og mineraler, er å legge grunnlaget for at kostholdet i hovedsak består av rene råvarer som kjøtt, melkeprodukter, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter og ikke næringsfattig halv- og helfabrikata, boller, kjeks og snacks.

For jenter er det spesielt viktig å sikre jerninntaket i denne perioden. Dette kan være vanskelig fordi mange jenter spiser lite jernrike matvarer som kjøtt, fisk og leverpostei. Jerninntaket fra for eksempel kornprodukter økes hvis C-vitamin inntas samtidig, så juice til frokost vil være gunstig for jernopptaket til jentene.

Ofte forsøker jenter å slanke seg i denne alderen. Å hoppe over måltider og redusere mengden de spiser til hovedmåltidene er lite gunstig for jernstatusen. Lav jernstatus kan hemme vekst, redusere immunforsvaret og gjøre at man føler seg sliten. Jenter som driver med hard utholdenhetstrening er spesielt utsatt og det er derfor viktig at de spiser nok sunn mat.

Kilder:
- Krause's food & the nutrition care process, 13.utg 2012, L.K Mahan, S. Escott-Stump, J.L Raymond, Elsevier Saunders
- sunnjenteidrett.no