Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på kjøttinnhold.

Det kommer stadig flere spesialpølser i butikkhyllene. Mange av disse pølsene inneholder langt mer kjøtt enn vanlige grill- og wienerpølser. Pølser som inneholder mye kjøtt, inneholder ofte også mer protein, mindre fett og mindre stivelse.

Flere av pølsene i denne testen har andre fordeler som at de er økologiske, uten tilsetningsstoffer, eller laget av dyr som har beveget seg fritt.

Velg riktig type kjøtt

Vi anbefales å begrense inntaket av rødt kjøtt, men minst like viktig er å begrense inntaket av høyprosesserte kjøttprodukter. Dette er produkter som ofte har en lang ingrediensliste, og inneholder mange forskjellige tilsetningsstoffer.

Skal du spise pølse, er det derfor en fordel å velge de typene som inneholder mye kjøtt, og har en forholdsvis kort ingrediensliste.

Bli med Bramat.no og vår medlemsklubb Sunn&Sprek på spa- og treningshelg i september!

Viktig med salt, men ikke for mye

Selv om en del av spesialpølsene slår både grill- og wienerpølse når det kommer til kjøttinnhold, er det mange av dem som inneholder nokså mye salt. Her har produsentene en jobb å gjøre med å gradvis redusere saltinnholdet i pølser og annen farsemat. De fleste får i seg mer salt enn anbefalt. Et høyt saltinntak øker blant annet risikoen for hjerte- og karsykdom.

Men det er viktig å være klar over at salt virker konserverende. En viss mengde salt er derfor nødvendig for at pølsene ikke skal bli dårlige. Dette er spesielt viktig i pølser som ikke inneholder andre konserveringsmidler.

Salt mat gjør deg sulten, ikke tørst

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av spesialpølser.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, karbohydrater, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og salt har trukket ned. Vi har latt innholdet av kjøtt telle mer enn de andre ingrediensene. Vi har også gitt ekstra poeng til pølser som er økologiske, uten tilsetningsstoffer, eller laget av dyr som har gått fritt og som er godkjent av dyrevernalliansen.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Følg oss på Instagram